NATO își flexează mușchii la granița Rusiei

nato trupe dc
nato trupe dc

În pragul summit-ului de la Vilnius, unde Ucraina și Republica Moldova urmează să semneze acorduri de asociere la UE, NATO organizează un exercițiu militar la scară mare. Evenimentul vine într-o perioadă tensionată a relațiilor Occidentului cu Moscova, dar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a reiterat cu diferite ocazii că  Uniunea Europeană, dintre toate, trebuie să învețe că diplomația nu este suficientă pentru a deveni o forță internațională credibilă, ci e nevoie de capacități militare care s-o susțină.

 Alianța militară inter-guvernamentală va trimite 6.000 de soldați, marinari și piloți în Polonia și regiunea Mării Baltice, pentru a participa la exercițiul militar numit Steadfast Jazz, desfășurat în perioada 2-9 noiembrie, potrivit EuObserver.

De asemenea, o sută de trupe ucrainene vor ajunge în Polonia, pentru a lua parte la acest exercițiu. Dorința Kievului de a se alătura NATO este veche, posibila sa aderare fiind blocată, în 2008, de Germania. Cu toate astea, relațiile dintre NATO și Ucraina nu sunt paralizate. Pe lângă manevrele militare comune, NATO se bucură de sprijinul trupelor ucrainene în Iraq, Afganistan, Oceanul Indian și Marea Mediterană.

UE se pregătește să lase Rusia fără fosta "bijuterie sovietică", Ucraina, care urmează să semneze un acord de asociere politică la UE, pe 28 noiembrie, la Vilnius, în detrimentul ofertei venite din partea lui Vladimir Putin, aceea de a integra Kievul în Uniunea Euroasiatică.

Întrebată de către sursa citată dacă exercițiul militar de la granița Rusiei va face aerul politic și mai greu respirabil înainte de summit-ul de la Vilnius, un oficial NATO a precizat că cele două evenimente nu sunt corelate în vreun fel. "Momentul și localizarea Steadfast Jazz a fost plănuită cu mult timp în urmă și le-au fost comunicate și partenerilor noștri ruși".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel