Mateusz Morawiecki, fostul premier al Poloniei, nu exclude un singur grup de extremă-dreapta în Parlamentul European. ”Este nevoie de doi pentru a dansa tangou”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce declarații a făcut fostul prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki.

Fostul prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a lăsat ușa deschisă unei posibile fuziuni între formațiunea sa politică eurosceptică și extrema dreaptă din Parlamentul European.

”Rămâne de văzut care vor fi rezultatele finale ale alegerilor europene și vom vedea”, a declarat Morawiecki pentru POLITICO, după o conferință de presă cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, și cu fostul director al agenției europene de frontieră Frontex, Fabrice Leggeri, care candidează pentru partidul Adunarea Națională din Franța.

Foto: Agerpres

Întrebat despre conferința de presă dacă a fost un semn al unei apropieri sporite între grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID), fostul premier polonez a răspuns: ”Este prea devreme pentru a spune. Este nevoie de doi pentru a dansa tangou, iar toate delegațiile din cadrul grupului ECR trebuie să își spună părerea, iar noi îi tratăm pe toți cu cel mai mare respect și importanță”.

Mai mulți membri ai partidului ID, inclusiv eurodeputatul Vlaams Belang Gerolf Annemans și eurodeputatul german de extremă dreapta Maximilian Krah, au participat la evenimentul din Parlamentul European, găzduit de ECR.

Puncte comune

Conferința a demonstrat că părțile au multe puncte comune atunci când vine vorba de atacarea noului acord privind migrația al UE, de atacarea birocraților și de denunțarea Pactului Verde European ca fiind devastator pentru industriile naționale.

Cu toate acestea, în afară de a spune că discuțiile privind aderarea Ucrainei la UE ar trebui să fie separate de discuțiile despre războiul acesteia cu Rusia, Orbán a evitat subiectul.

Foto: Agerpres

Europarlamentarul Kinga Gál, care face parte din partidul Fidesz al lui Viktor Orbán, a declarat că speră ca partidul Fidesz să se alăture grupului ECR. Fidesz a rămas fără casă politică în Europa de când a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta în 2021.

Gál a respins, de asemenea, noțiunile conform cărora partidul Fidesz și partidul Lege și Justiție din Polonia au opinii diferite în ceea ce privește susținerea Ucrainei împotriva invadatorilor ruși. ”Sunt foarte pozitivă în această privință”, a spus ea, susținând că cele două au multe în comun ca partide care se prezintă pe o platformă ”suveranistă”.

Negocieri în curs

Europarlamentarul Gilles Lebreton, care face parte din partidul Adunarea Națională, a declarat că ”negocierile sunt în curs de desfășurare”, dar a minimalizat importanța formării unui singur grup mare care să combine euroscepticii, naționaliștii și extrema dreaptă.

”Dacă există un singur grup sau două grupuri, îmi este complet indiferent”, a spus el.

Foto: Agerpres

Cu toate acestea, Morawiecki a fost clar în ceea ce privește dorința ca eurodeputații din partidul Fidesz al lui Orbán să se alăture grupului ECR.

”Discutăm foarte intens și sper că Viktor se va alătura grupului nostru, dar este decizia lui și este și decizia delegațiilor noastre”, a declarat Morawiecki.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel