Republica Moldova pare că se îndreaptă spre alegeri anticipate, în condițiile în care deputații au refuzat, luni, să dea un vot de încredere Guvernului Ion Sturza din cauza absenteismului. Președintele Nicolae Timofti urmează să desemneze un nou premier, termenul limită pentru investirea viitorului guvern fiind 29 ianuarie. Până atunci, liderii principalelor partide de peste Prut urmează să se regrupeze pentru a forma o nouă majoritate.
Liberalii moldoveni par dispuși să facă parte dintr-o majoritate cu foștii deputați comuniști, după ce ședința specială de luni a parlamentului de la Chișinău la care urma să fie supusă la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Ion Sturza nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
Vom încerca să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară, a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, potrivit Deutsche Welle. De această dată ne va reuși. Vom încerca din nou — Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) și grupul Leancă (al fostului premier Iurie Leancă, n.red) — să inițiem din nou discuții pentru a forma o majoritate parlamentară. Orice guvern care se formează trebuie să aibă în perioada sa de activitate sprijinul unei majorități parlamentare, a afirmat Mihai Ghimpu.
PL, PD și grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate întrucât dispun doar de 35 de parlamentari din cei 101 ai legislativului de la Chișinău, dar vicepreședintele liberalilor, Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului, a lăsat să se înțeleagă că cei 14 deputați care au părăsit la 21 decembrie Partidul Comuniștilor pentru a forma platforma social-democratică 'Pentru Moldova' ar putea face parte din această majoritate. Din majoritate ar putea face parte Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, pe care-l reprezint, grupul fostului premier Iurie Leancă și nu este exclus să fie, dacă nu vor participa, cel puțin să susțină indirect, cei 14 foști comuniști, a afirmat Chirtoacă într-o declarație pentru Radio France International.
[citeste si]
Anterior, Mihai Ghimpu a declarat că nu va face parte niciodată dintr-o majoritate împreună cu comuniștii sau cu ex-comuniștii.
Pe de altă parte, liderul democraților, Marian Lupu, a declarat că, până la 11 ianuarie, va fi formată o nouă majoritate parlamentară care va identifica un nou candidat la funcția de premier: Ne angajăm într-un proces de negocieri și rezultatul acestor negocieri va fi anunțat până luni, 11 ianuarie, a declarat Lupu.
Potrivit Constituției Republicii Moldova, șeful statului urmează să poarte noi consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de premier. Dacă grupurile parlamentare nu cad de acord asupra unui candidat, președintele Nicolae Timofti are dreptul să desemneze un premier, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ion Sturza.
În același timp, conform unei decizii recente a Curții Constituționale, dacă se formează o majoritate parlamentară șeful statului este obligat să accepte candidatul propus de aceasta.
În presă au apărut speculații, conform cărora Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri și finanțatorul Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcția de premier. Analistul politic de la Chișinău Oazu Nantoi, citat de RFI, consideră că un premier în persoana lui Plahotniuc ar fi un dezastru pentru Republica Moldova, iar uzurparea puterii în stat se va produce până la capăt.
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate. (Sursa: Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News