Modificare ”conflict de interese”. Augustin Lazăr: ”Inflație de proiecte”

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a afirmat joi, că urmărește cu foarte multă atenție propunerile care se fac pentru modificările privind conflictul de interese. 

”Fără îndoială că infracţiunea de conflict de interese a fost incriminată în anul 2006 pentru că era nevoie de un asemenea text de lege. Noi urmărim cu foarte multă atenţie propunerile care se fac în acest sens, le analizăm şi vom exprima un punct de vedere când va fi nevoie. Sunt multe propuneri, observ că este un fel de inflaţie de proiecte. Nu ştim la care să ne referim, vom analiza şi vom expune un punct de vedere la momentul potrivit”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.

Temeri privind OUG 13

Întrebat dacă are temeri că modificările criticate din OUG 13 s-ar putea întoarce, Augustin Lazăr a răspuns: ”Nu avem niciun fel de temeri. Vreau să spun că procurorii îşi îndeplinesc misiunea conform rolului lor în societate, se ţin departe de evenimentele emoţionale care au loc pentru că procurorii trebuie să rezolve la rece problemele juridice ale societăţii”. 

[citeste si]

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil, marţi, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, înlocuind ”conflictul de interese” cu sintagma ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. 

Ce prevede noua lege

Articolul modificat în comisie prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani”.

Ce prevede acum legea

În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel