MOȘII DE TOAMNĂ. Ce semnificație are coliva. Tradiții și obiceiuri la pomenirea morților

Sâmbătă, 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Moșii de toamnă. Tradiția rânduiește pomenirea morților, la fel cum în religia catolică 1 noiembrie este Ziua Morților. Având în vedere că nu știm unde se află cei morți, ne rugăm atât pentru cei din Iad, cât și pentru cei din Rai.

De ce se pomenesc morții?

MOȘII DE TOAMNĂ. Potrivit crestinortodox.ro, Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo "adormiti", termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului "adormit", intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plangeti; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52).

MOȘII DE TOAMNĂ. Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

După Liturghie, slujba parastasului

MOȘII DE TOAMNĂ. În ziua de Moși se săvârșește Sfântă Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așează sub Sfântul Agneț, rostind numele morților de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. în cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniți), participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfântul Disc.

MOȘII DE TOAMNĂ. In Biserica Ortodoxa, sambata este o zi de pomenire pentru cei trecuti la viata vesnica, pentru ca Iisus a stat cu trupul in mormant intr-o zi de sambata, coborand cu sufletul in iad pentru eliberarea celor drepti- adormiti. In lacasurile ortodoxe, in aceasta zi de praznuire, dupa Sfanta Liturghie se oficiaza slujba parastasului.

Tradiții pentru spor și sănătate

MOȘII DE TOAMNĂ. In credinta crestina, viata nu se termina odata cu moartea trupeasca. De aceea, o zi de comemorare pentru cei trecuti la viata vesnica are o semnificatie aparte. In aceasta zi, sa mergem la biserica, sa rostim rugaciuni pentru rudele comemorate, sa le amintim numele la Sfanta Liturghie si sa facem fapte de milostenie, impartind sarmanilor din comunitatea in care traim: coliva, vin, colaci, pachete cu mancare, lumanari, haine si diverse obiecte pentru un trai mai bun al acestor sarmani.

[citeste si]

Prin traditie, cei adormiti participa in mod nevazut la Sfanta Liturghie, iar aceste jertfe, aduse de credinciosi spre pomenirea celor dragi, insotesc rugaciunea rostita de preotii slujitori.

Simboluri creștine în ziua praznicului

MOȘII DE TOAMNĂ. Coliva si vinul nu trebuie sa lipseasca de la slujbele de pomenire. Coliva semnifica trupul celui adormit, este expresia materiala a credintei noastre in inviere, pentru ca este preparata din boabe de grau, iar Mantuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grau, prevestind Invierea Sa.

Coliva suntem noi, toți

MOȘII DE TOAMNĂ. De asemenea, coliva suntem noi toti, uniti in aceeasi credinta in Dumnezeu. Cand se spune „Vesnica pomenire", tinem coliva noi, cei prezenti la acea pomenire, impreuna cu preotul. Daca nu ajungem la platoul cu coliva, atingem cu mana persoana din fata noastra. Astfel, toti suntem uniti in acelasi crez si in aceeasi credinta.
„La Sfanta Liturghie, vinul si painea se transforma in sangele si trupul Domnului. Prin Sfanta Liturghie se reactualizeaza jertfa de pe Muntele Golgota in mod nesangeros. Totodata, prin aceasta jertfa am fost eliberati noi, oamenii, din robia pacatului stramosesc, faptuit de Adam si Eva", ne spune parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti (Bd. Nicolae Titulescu).

Lumânările aprinse sunt faptele bune

MOȘII DE TOAMNĂ. Lumanarile aprinse in ziua praznicului simbolizeaza atat lumina credintei, cat si lumina faptelor bune ale celui comemorat. De aceea, pe parcursul slujbei trebuie sa arda tot timpul lumanari.

Tămâia este încrederea în viața veșnică

MOȘII DE TOAMNĂ. In zilele de pomenire, in timpul ritualului, tamaia trebuie sa arda din belsug, iar preotul sa tamaieze ofrandele si mormantele celor pomeniti. Tamaia aprinsa reprezinta, de asemenea, increderea in viata vesnica.

În cimitire, ofrande la mormintele celor dragi

MOȘII DE TOAMNĂ. Prin traditie, pana in ziua praznicului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in data de 8 noiembrie, fiecare crestin ii comemoreaza pe cei dragi, rude si prieteni, plecati la viata de dincolo. In aceste zile, in cimitire asezam ofrande pe mormintele celor dragi : flori proaspete, aprindem lumanari si tamaie langa crucea care vegheaza somnul celui adormit. Momentele de reculegere si rugaciunile rostite la mormintele celor comemorati sunt dovezi ale iubirii noastre fata de cei dragi, plecati in eternitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel