EXCLUSIV  MIZELE Nord Stream 2 și înțelegerea ruso-germană. Vlășceanu: Ei așa sunt de la 1870, Trump a spus STOP

Andrei Vlășceanu, analist de politică externă, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre mizele politice ale construcției Nord Stream 2 și despre relațiile Germania-Federația Rusă.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept nejustificată şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancţiunilor împotriva Rusiei (mai multe detalii AICI).

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Andrei Vlășceanu a vorbit despre mizele Germaniei în relațiile cu Federația Rusă și despre modul în care Nord Stream 2 ar putea fi oprit:

Angela Merkel arată foarte clar că merge pe dictonul care i s-a lăsat pe un bilețel de la cancelar la cancelar, de pe vremea lui Otto von Bismarck, de când a creat Germania actuală. El a spus în felul următor: Secretul politicii e un tratat bun cu Rusia. Din acest punct de vedere, comportamentul Germaniei de după 1870 a fost în ideea în care să aibă o relație mai mult sau mai puțin apropiată cu Rusia.

Referitor la Nord Stream 2, e un acord comercial la mijloc, e și o înțelegere politică, sunt foarte mulți bani, economia germană are nevoie de acele gaze rusești, le-a luat la un preț foarte acceptabil a făcut niște negociere tehnice foarte dure, acele gaze care se extrag din acel câmp de unde pleacă Nord Stream 2, niciun centimetru cub din gazele de acolo nu are voie să plece în altă parte. Tot ce se exploatează în acea zonă trebuie să intre prin conductă și să ajungă în Germania, ulterior pleacă spre alți clienți din Europa Centrală și de vest“, e de părere Vlășceanu.

Trump s-a opus, să vedem ce va face Biden

„Nu reprezintă o surpriză, acest lucru a cauzat niște tensiuni cu SUA. Trump a avut o poziție foarte clară în care a venit la summit-ul NATO și a anunțat foarte clar: Cum putem să vă apărăm noi pe voi, dacă voi aveți aceste înțelegeri cu rușii? Se așteaptă o poziționare a administrației Biden, care mai mult ca sigur va duce la niște discuții foarte aprinse în spatele ușilor închise. Dar, Nord Stream 2 va merge în continuare. Până în momentul în care administrația Biden nu va prelua ștafeta de la administrația Trump, care amenința cu sancțiuni la adresa societăților comerciale implicate în acest proiect, acesta nu va fi stopat. E nevoie de sancțiuni americane pentru ca proiectul ruso-german să fie oprit“, a precizat Andrei Vlășceanu.

VEZI ȘI: Culisele ARESTĂRII lui Navalnîi. Andrei Vlăşceanu: Rusia a fost şi este o ţară dură. Ştia că se va întâmpla acest lucru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel