Merkel condamnă expulzarea unor diplomaţi din Rusia, dar Nord-Stream 2 va fi finalizat şi dialogul cu Moscova menţinut

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ''nejustificată'' şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancţiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Ministerul de Externe rus a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale în favoarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi. Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată, a spus Merkel în faţa presei după o videoconferinţă pe teme de securitate şi apărare cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Şefa guvernului de la Berlin a menţionat că Germania îşi rezervă dreptul de a continua sancţiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale, dar a adăugat că este o datorie diplomatică să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova. Cât despre gazoductul Nord Stream 2, Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect.

Poziţia (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoaşteţi poziţia guvernului federal german, a punctat Merkel. Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat marţi convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franţei, SUA şi ale altor aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un da clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic Europa 2021, despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor - de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporţie de 95%, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel