Ministrul ungar de justiţie spune că Budapesta respinge condiţionarea fondurilor europene de criteriile privind statul de drept

Noul ministru al justiţiei din Ungaria, Judit Varga, atrage atenţia miercuri, într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters, că Budapesta se va opune oricărei încercări a Comisiei Europene de a condiţiona acordarea de fonduri europene de dezvoltare de standardele privind statul de drept, care, în opinia Bruxellesului, ar fi subminat de guvernul naţionalist de la Budapesta condus de premierul Viktor Orban. 

Învestită în funcţie la începutul lunii iulie, Judit Varga spune că UE are deja suficiente instrumente pentru a apăra statul de drept şi distribuirea de fonduri comunitare. Ungaria este, alături de Polonia, un mare beneficiar al miliardelor de euro alocate de UE ca fonduri de dezvoltare în fiecare an.

'Nu trebuie să reinventăm roata', afirmă Judit Varga, în vârstă de 38 de ani. Ea a invocat ca exemplu riscul unei clauze speciale în proiectul de buget al UE pentru 2021-2027 care să fie folosită în scopuri politice, pentru că definiţia 'deficienţă generalizată' în privinţa statului de drept este vagă. 'Prin urmare, obiectivul meu este să se renunţe complet la această propunere şi ar trebui să nu uităm că există un principiu când se adoptă (bugetul UE) - nimic nu este convenit până nu este totul convenit. Iar asta este o linie roşie', a mai spus ea.

Ungaria condusă de premierul Viktor Orban şi Polonia, aliatul său, sunt în dispută de câţiva ani cu Comisia Europeană din cauza unor măsuri, în special în justiţie, despre care Bruxellesul spune că afectează echilibrul de puteri dintr-o democraţie. În discursul de prezentare a programului său pentru următorii cinci ani, noua preşedintă a Comisiei Europene, conservatoarea Ursula von der Leyen, a evidenţiat că respectarea valorilor fundamentale ale UE va fi în centrul politicilor sale.

Comisia Europeană încearcă să facă astfel încât alocarea de fonduri europene să fie condiţionată de respectarea regulilor democratice. Propunerea Bruxellesului de condiţionare a fondurilor de dezvoltare se referă la o 'practică răspândită şi recurentă sau o omisiune sau o măsură a autorităţilor publice care afectează statul de drept'.

Teoretic, Ungaria ar putea să refuze aprobarea proiectului general de buget dacă nu primeşte garanţii suficiente că nu vor exista condiţiile speciale ataşate alocărilor de la UE. Însă presiunea asupra Budapestei ar fi uriaşă, pentru că orice astfel de măsură ar putea bloca miliarde de euro din alte fonduri pentru 2021-2027.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel