Ministrul Ștefan Radu Oprea, la Bruxelles: Declarația promovării procesului de integrare economică

Radu Oprea
Radu Oprea

Ștefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a reprezentat România la cea de-a X-a Conferință Ministerială în format Comerț a Uniunii pentru Mediterana, care a avut loc la Bruxelles. La reuniune au participat miniștri de resort din statele membre ale Uniunii pentru Mediterana și comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström.

În cadrul lucrărilor celei de-a X-a Conferințe Ministeriale, dezbaterile referitoare la Declarația Ministerială a Miniștrilor pentru Comerț din Statele Membre ale Uniunii pentru Mediterana au fost aplicate și concentrate spre finalizarea obținerii unui acord unanim, astfel încât documentul să poată fi adoptat în cadrul următoarei Conferințe Ministeriale în format Comerț. Declarația Ministerială are rolul de a ghida activitățile Secretariatului organizației în perioada următoare.

În discursul său din cadrul sesiunii plenare, ministrul Ștefan-Radu Oprea a susținut adoptarea Declarației Ministeriale care are obiectivul promovării procesului de integrare economică a acestor state pentru facilitarea și creșterea schimburilor comerciale și de investiții cu statele din bazinul mediteranean.

„Acest obiectiv necesită o implementare eficientă a actualelor Acorduri de liber schimb (FTAs) cu partenerii Euromed și accelerarea negocierilor în curs pentru crearea unor Zone aprofundate și cuprinzătoare de comerț liber (DCFTAs). În acest sens, trebuie să acționăm cu fermitate pentru eliminarea barierelor non-tarifare și să evităm abordările protecționiste, asigurând în același timp deschiderea piețelor pentru servicii și investiții și intensificând angajamentul pentru un sistem comercial bazat pe reguli", a declarat ministrul Oprea în intervenția din cadrul sesiunii plenare.

[citeste si]

In marja celei de a X-a Conferințe Ministeriale în format Comerț a Uniunii pentru Mediterana, ministrul Ștefan-Radu Oprea a avut o serie de contacte și discuții bilaterale cu omologi din țările Euromed, printre care ministrul egiptean al comerțului și industriei, domnul Tarek Kabil, precum și cu miniștrii comerțului din Tunisia și Libia.

Cu ocazia deplasării la Bruxelles, Ministrul Ștefan-Radu Oprea a avut o serie de întrevederi cu Comisarul pentru Comerț, Cecilia Malmström, Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, Președintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European (INTA), Bern Lange și Vicepreședintele Comisiei pentru Comerț Internațional din Parlamentul European (INTA), Iuliu Winkler. Temele centrale ale acestor discuții au vizat evoluțiile recente din sfera comerțului internațional, agenda curentă de negocieri comerciale a Uniunii Europene, oportunitățile de finanțare din fonduri europene a programelor de antreprenoriat, care se adresează întreprinderilor mici și mijlocii.

Ce este Uniunea pentru Mediterana

Uniunea pentru Mediterana este organizația interguvernamentală euro-mediteraneană care reunește statele membre ale Uniunii Europene și 15 state din sudul și estul Mediteranei, cele 15 state non-UE fiind: Albania, Algeria, Bosnia și Herțegovina, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Mauritania, Monaco, Muntenegru, Maroc, Palestina, Siria (și-a suspendat statutul de membru în 2011), Tunisia, Turcia, Libia (statut de observator).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel