Ministrul Culturii, demersuri pentru Muzeul "Constantin Brâncuși"

La 60 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuși, ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a participat la evenimentele organizate la Târgu Jiu cu această ocazie.

Acesta a discutat cu reprezentanții autorităților locale despre Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, înființat prin Legea nr. 199/2015. În acest sens, au fost vizionate mai multe spații care ar putea găzdui muzeul dedicat marelui sculptor și urmează ca în scurt timp să fie anunțată decizia luată. 

„S-au scurs 60 de ani de nemurire a lui Constantin Brâncuși. Aproape o viață de om. Și, dacă ne gândim la asta, receptarea operei lui a variat de la atitudini infantile, apoi adolescentine, până la maturitatea de azi, deși niciodată nu suntem pregătiți pentru excesele care însoțesc, de obicei, opera unei personalități artistice de talia și de geniul său.

Relația operei sale cu un public în veșnică schimbare este poate mai importantă acum. Și depinde de felul în care noi, cei de acum, știm s-o punem în valoare, s-o păstrăm și s-o facem accesibilă tuturor iubitorilor de frumos (...)

Nimeni nu își poate aroga vreun monopol asupra receptării, conservării și valorificării operei lui Brâncuși. O astfel de abordare aduce prejudicii operei sale. Diversitatea opiniilor este una, conflictele generate de diversitate, altceva. Conflictele ne duc într-o fundătură. Avem atâtea de făcut pentru a-l aduce pe Brâncuși în fața noilor generații, pentru a le face să înțeleagă rolul extraordinar jucat de el, de arta lui, în dezvoltarea culturală a Europei primei jumătăți a secolului trecut, încât nu ne putem permite luxul conflictelor.

Vă invit să lucrăm împreună pentru a ne atinge obiectivele propuse (...) Avem obligația de a continua demersurile de protejare, cunoaștere şi promovare a creație lui Constantin Brâncuși. Nu prin operațiuni demagogice, în spatele cărora se ascund interese mercantile. Ci prin includerea operei lui Brâncuși în Patrimoniul Mondial UNESCO şi prin înființarea unui Muzeu "Constantin Brâncuși".

Am identificat un spațiu, ce are legătură cu viața și opera marelui sculptor, iar în scurt timp voi da mai multe detalii cu privire la decizia luată”, a afirmat ministrul Ionuț Vulpescu, în cadrul alocuțiunii pe care a susținut-o la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, potrivit unui comunicat de presă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel