Miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Miniştrii Energiei din UE vor discuta opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor, inclusiv o plafonare a preţului gazului şi linii de credit de urgenţă pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei, se arată într-un document consultat de Reuters şi elaborat de Republica Cehă, ţara care asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrii Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

În document, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii, sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.

De asemenea, miniştrii Energiei din UE vor lua în considerare oferirea urgentă de "un sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit" pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.

Duminică, Finlanda şi Suedia au anunţat că intenţionează să ofere garanţii de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.

Orice politici de urgenţă ale UE vor trebui probabil să fie propuse de Comisia Europeană, care în prezent elaborează propunerile.

Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

"Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european, şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză", a afirmat oficialul UE.

OUG energie. Ciucă: S-a înțeles greșit

Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe clarificări asupra controverselor stârnite de OUG pe energie.

Întrebat de ce a fost scăzut plafonul maxim, prin OUG, Nicolae Ciucă a răspuns că:

„E o întrebare foarte bună. Măsurile luate prin ordonanță au un obiectiv foarte clar - protejarea cetățenilor și a economiei. S-a dezbătut faptul că românii vor fi afectați... nu este adevărat. Am menținut prețul pe care îl va plăti fiecare cetățean, în conformitate cu consumul, pe pragurile care au fost stabilite pe OUG 27 și al doilea prag, pentru care avem un cost de 0,80 lei, pe segmentul de consum între 100 și 300 kW, a rămas același, cu specificația că, în conformitate cu normele europene, pentru a putea să diminuăm risipa, s-a micșorat acel prag de 15% din numărul de kW. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificația că, probabil, cei care depășesc 255 kW, până la nivelul acela vor plăti cuantumul despre care am vorbit.

„S-a înțeles oarecum greșit și pentru IMM-uri, pentru că s-a interpretat că se scoate din cuantumul kW consumați acel procent de 15%. Discutăm despre o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kW, în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu este vorba despre consumul de acum. Dacă anul trecut au consumat, să zicem, 100 kW, anul acesta îi vor fi compensați 85 kW. Este o măsură prin care se dorește limitarea risipei de energie, pentru că s-ar fi putut ajunge să nu mai ținem cont de cât de mult consumăm, pentru că se compensează de la stat.” 

Întrebat dacă va economisi energia în locuința sa, premierul Ciucă a declarat: „Absolut! Am pus becuri economice și panouri.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel