Miniştrii apărării din NATO, discuție despre securitatea Europei

NATO
NATO

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO urmează să discute la o reuniune de două zile care începe miercuri la Bruxelles ce măsuri sunt necesare pentru a proteja Europa dacă tratatul SUA-Rusia privind dezarmarea se va prăbuşi definitiv, relatează DPA. 

SUA şi NATO acuză Rusia că încalcă Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) prin dezvoltarea sistemul său de rachete de croazieră SSC-8. Washingtonul a anunţat la începutul acestei luni că se va retrage din Tratatul INF. În replică, Moscova a transmis că va face la fel. SUA au acum la dispoziţie şase luni pentru a convinge Moscova să se conformeze din nou tratatului înainte ca acesta să se prăbuşească de tot. NATO sprijină aceste eforturi. Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să profite de 'ultima oportunitate pentru a urma calea responsabilă', adăugând în acelaşi timp că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără Tratatul INF. Moscova continuă să dezvolte rachetele SSC-8 şi a echipat cu ele câteva batalioane, a declarat presei şeful NATO. El a precizat totuşi că NATO nu intenţionează să facă acelaşi lucru. 'Nu intenţionăm să desfăşurăm noi rachete nucleare cu lansare de la sol în Europa. Dar trebuie să ne asigurăm că avem o capacitate de descurajare şi de apărare eficientă', a adăugat Stoltenberg.

Alte subiecte în atenția miniștrilor

Tratatul INF, care interzice rachetele nucleare cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri, a fost baza arhitecturii de securitate din Europa de la semnarea sa în 1987. Alte subiecte de pe agenda reuniunii miniştrilor sunt cheltuielile pentru apărare şi prezenţa NATO în Afganistan. Este prima reuniune la care a fost invitată şi Macedonia de Nord, după ce Alianţa Nord-Atlantică a parafat săptămâna trecută protocolul său de aderare. 

VEZI ȘI:

Atleţii se dezic de Rusia ca să poată concura

Rusia, noi sisteme de rachete cu lansare de pe mare


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel