Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat protestul şi au ieşit din subteran

Mină - imagine ilustrativă
Mină - imagine ilustrativă

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat joi după-amiază protestul declanşat în urmă cu 11 zile în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului, hotărârea fiind luată după ce Guvernul a anunţat că în circuitul de avizare se află un proiect de ordonanţă care le va soluţiona revendicările. 

Potrivit liderului Sindicatului 'Huila', Laszlo Domokos, hotărârea a fost luată după ce un proiect de ordonanţă de urgenţă s-a aflat, în primă lectură, la şedinţa de Guvern din 6 noiembrie, în forma propusă de reprezentanţii minerilor. Documentul se află acum în circuitul de avizare şi urmează să fie prezentat în următoarea şedinţă de Guvern.

"Apreciind asigurările date de reprezentantul Executivului, potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, OUG va fi adoptată, totul cumulat cu întâlnirea ce a avut loc după şedinţa de Guvern între domnul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi delegaţia Sindicatului Huila Valea Jiului, în cadrul căreia domnul ministru a dat aceleaşi asigurări, şi după consultările cu minerii aflaţi în acţiune de protest, Sindicatul Huila a fost mandatat să anunţe suspendarea protestului până la următoarea şedinţă de Guvern", a declarat preşedintele organizaţiei sindicale, Laszlo Domokos, scrie Agerpres. 

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului. Protestatarii solicită un act normativ similar prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliştilor. Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel