Miklos Horthy, ceremonie. Organizații evreiești, proteste împotriva lui Orban. Scandal în Ungaria

horthymiklos105
horthymiklos105

Scandal uriaș în Ungaria. Memorarea fostului conducător al Ungariei din timpul celui de-ai Doilea Război Mondial, Miklós Horthy, a născut un imens scandal la Budapesta.

O biserică din Budapesta a anulat o ceremonie religioasă pe care intenţiona să o organizeze sâmbătă, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în onoarea fostului lider ungar Miklós Horthy, aliat al naziştilor, după proteste din partea organizaţiilor evreieşti din Ungaria şi a Congresului Mondial Evreiesc, potrivit Reuters. 

Vicepreşedintele Parlamentului, Sandor Lezsak, membru al partidului de guvernământ Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, urma să vorbească la acest eveniment organizat în memoria lui Horthy, guvernator între cele două războaie mondiale.

Anunţul organizării unei astfel de ceremonii pentru Horthy, un amiral care a condus Ungaria timp de 24 de ani, din 1920 până în 1944, şi care a predat sute de mii de evrei naziştilor, a stârnit obiecţii puternice din partea organizaţiilor evreilor. 

Congresul Mondial Evreiesc a transmis că a comemora un 'antisemit declarat' este o măsură provocatoare, astfel că biserica din Budapesta, care pregătise această ceremonie catolică, a anulat joi evenimentul. 

Acest caz, care vine înaintea alegerilor parlamentare de la 8 aprilie, a scos din nou în evidenţă politicile premierului Viktor Orban, care are o poziţie ambivalentă privind antisemitismul, comentează Reuters. 

El a spus în repetate rânduri că are toleranţă zero faţă de antisemitism, deşi l-a numit pe Horthy un "om de stat excepţional". El a riscat să deranjeze Israelul şi poporul evreu prin afirmaţiile sale despre 'omogenitatea etnică' din Ungaria, ţintind cel mai probabil electoratul radical de dreapta înaintea scrutinului legislativ

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel