Mii de persoane, în stradă la Barcelona. Puigdemont, liderul catalan, decizie a guvernului spaniol

Foto: Captura video Antena 3
Foto: Captura video Antena 3

Mii de persoane au ieșit, duminică, pe străzile Barcelonei pentru a  manifesta pentru unitate şi împotriva declarării independenţei Cataloniei, la mai puțin de 48 ore de la proclamarea ''Republicii catalane'' de către parlamentul regional, relatează AFP,

Manifestația în favoarea menținerii Regatului Spaniei survine după mai multe adunări care au avut loc vineri seara în regiune pentru a sărbători nașterea Republicii Catalane.

Strigând Puigdemont în închisoare, numeroși spanioli anti-secesiune s-au îndreptat spre una dintre cele mai cunoscute zone din Catalonia, Passeig de Gracia, pentru a participa la o manifestație care va avea loc în prezența unui important dispozitiv de securitate.

Separatiștii trăiesc într-o lume paralelă, puțin suprarealistă, a declarat o manifestantă, Silvia Alarcon, 35 de ani, care locuiește la periferia orașului Barcelona.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Sigma Dos și publica duminică de ziarul conservator spaniol El Mundo, partidele proindependență din Catalonia ar pierde majoritatea în parlamentul regional, în alegerile programate în decembrie.

Liderul catalan Puigdemont se poate prezenta la alegeri, afirmă ambasadorul Spaniei la Paris

Liderul separatist catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, se poate prezenta la alegeri în regiunea Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru 21 decembrie, atât timp cât justiția nu adoptă altă decizie, a declarat duminică ambasadorul Spaniei în Franța, Fernando Carderera, relatează AFP.

Toată lumea este încurajată să participe și Carles Puigdemont este invitat să candideze. Da, se poate prezenta, a declarat Fernando Carderera, potrivit postului de radio francez Europe 1.

[citeste si]

Întrebat în legătură cu urmăririle judiciare pentru rebeliune care vor fi declanșate săptămâna viitoare de Madrid împotriva liderului catalan, ambasadorul spaniol a răspuns: Judecătorilor le revine sarcina să decidă dacă a încălcat sau nu legea. Pentru moment, se poate prezenta la alegeri.

Guvernul spaniol a convocat alegeri regionale în Catalonia pentru 21 decembrie în urma destituirii executivului de la Barcelona.

Dacă populația catalană crede că trăiește în afara Spaniei, trăiește într-o țară imaginară. Nu există nicio consecință a acestei declarații de independență unilaterale proclamată kineri de parlamentul regional, a reafirmat ambasadorul spaniol.

Diplomatul a afirmat de altfel că nu crede să fi fost o revoltă în poliție sau în rândul funcționarilor deoarece aceștia au jurat credință statului.

Puigdemont poate face apel la un fel de rezistență, nu cred că va fi urmat, a adăugat ambasadorul spaniol.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un stat independent luând forma unei republici.

La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol vrea să destituie executivul regional, să controleze poliția catalană și să pună sub tutelă parlamentul regional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel