Michael Grosse-Broemer: UE trebuie să se pregătească pentru eventuala ieşire a Greciei din zona euro

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească de eventuala ieşire a Greciei din zona euro dacă Guvernul Alexis Tsipras nu va prezenta "un pachet solid" de reforme, avertizează Michael Grosse-Broemer, un parlamentar din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului  Angela Merkel.

"În eventualitatea în care Grecia nu va prezenta un pachet solid de reforme, ieşirea ţării din zona euro trebuie acceptată ca necesară", a declarat Michael Grosse-Broemer, citat de Reuters.

"Nu mai sunt convins că Guvernul Greciei este interesat cu adevărat să evite daunele provocate propriului popor", a adăugat parlamentarul german.
Premierul Finlandei, Juha Sipila, a declarat că ar fi "un miracol" ca Grecia şi creditorii internaţionali să ajungă la un acord până săptămâna viitoare, pentru a evita intrarea economiei elene în incapacitate de plăţi.
Banca Centrală Europeană face tot posibilul pentru menţinerea Greciei în zona euro, afirma luni preşedintele instituţiei, Mario Draghi, precizând că Eurogrupul are "toate instrumentele necesare" pentru a face faţă unei eventuale intrări a statului grec în incapacitate de plăţi.

Citește și: Reacția SUA după ce Grecia și creditorii săi nu au ajuns la un acord

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru declanşarea "stării de urgenţă", din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plăţi, declara, la rândul său, Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie şi Societate Digitală, în timp ce premierul elen Alexis Tsipras a îndemnat liderii europeni să fie "realişti". Negocierile Greciei cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au intrat într-un nou impas, astfel că economia Greciei ar urma să intre în incapacitate de plăţi de la 1 iulie. "Trebuie să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă", a atras atenţia Guenther Oettinger. "Sursele energetice, salariile şefilor poliţiei, resursele medicale şi produsele farmaceutice trebuie asigurate", a adăugat reprezentantul Germaniei în Comisia Europeană.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel