Merkel, omagiu Ungariei pentru rolul jucat în căderea Zidului Berlinului

Angela Merkel
Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a adus un omagiu Ungariei pentru rolul jucat în reunificarea germană în urmă cu 30 de ani, mulţumind acestei ţări pentru decizia din 1989 de a-şi deschide graniţele pentru locuitorii fostei Germanii Democrate, transmite dpa.

Decizia le-a oferit est-germanilor din fostul stat comunist o cale de evadare spre Vest şi a precipitat căderea Zidului Berlinului.

'Acesta a fost un pas foarte important în sensul în care am putut să ajungem la prăbuşirea Zidului şi apoi la unitatea germană', a declarat cancelarul Merkel, în mesajul său săptămânal, postat sâmbătă.

19 august 1989 - Picnic paneuropean


La 19 august 1989, la frontiera dintre Austria şi Ungaria s-a desfăşurat aşa-numitul Picnic paneuropean, organizat de grupuri ale societăţii civile. Acesta a oferit o cale de evadare pentru sute de critici ai regimului comunist est-german care au profitat de o scurtă deschidere a punctului de trecere a graniţei pentru a fugi în Austria, urmaţi de alte zeci de mii de refugiaţi strânşi în corturi în apropierea graniţei.

Zidul Berlinului a căzut după trei luni de la manifestaţia paşnică de protest, iar cele două Germanii s-au reunificat oficial în 1990.

Angela Merkel este aşteptată luni într-o vizită în oraşul Sopron din vestul Ungariei, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Picnicul paneuropean, prima breşă în Cortina de Fier, alături de premierul ungar Viktor Orban.

Aceasta va fi prima vizită a cancelarului german în Ungaria începând din 2014.

Cei doi şefi de guvern s-au confruntat pe problema migraţiei, o altă sursă de fricţiune între ei fiind poziţia anti-UE şi apropierea de Rusia manifestate de Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel