Marius Balo, profesorul arestat în China, respinge transferul în România. Avocat: A înțeles să renunțe

Marius Balo, profesorul arestat în China, respinge transferul în România. Avocat: A înțeles să renunțe / Foto: Captură video Realitatea Plus
Marius Balo, profesorul arestat în China, respinge transferul în România. Avocat: A înțeles să renunțe / Foto: Captură video Realitatea Plus

Marius Balo, profesorul român arestat în anul 2014 în China, nu mai vrea să revină în România.

Marius Balo, profesorul român arestat în anul 2014 în China, refuză transferul în România cu toate că autoritățile de la noi au primit și acordul autorităților chineze să-l aducă în țară, transmite Realitatea Plus. Acesta nu ar mai vrea să revină deoarece mai are puțin timp de petrecut după gratii.

Bărbatul, originar din Cluj, a ajuns în 2010 în China, ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing, potrivit spuselor sale. În 2014, românul a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Lui Balo i s-a imputat că în schimbul a 80 de dolari ar fi ajutat o rețea infracțională să înșele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro). Deși a cerut ani la rând să fie transferat în România, acum profesorul a decis să respingă transferul în țara sa natală și să încheie termenul de pedeapsă de două luni în China. Avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu, a confirmat acest lucru.

Avocat: S-a tergiversat nepermis de mult

"În mod inexplicabil, Biroul Național Interpol a tergiversat nepermis de mult aducerea în țară a lui Marius Balo, toate intervențiile făcute în mod repetat,  la acest birou, cât și la Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe. În contextul dat, din cauza tergiversărilor, pe fondul apariției pandemiei COVID, evident dificultățile s-au amplificat și în acest context practic nu s-a mai reușit aducerea în țară. Din acest considerent, Marius Balo a înțeles să renunțe să mai solicite transferarea sa într-o unitate de penitenciar din România și să execute integral pedeapsa în republica Populară Chineză.

Demn de remarcat este faptul că deși avea posibilitatea, teoretic, conform legislației din China, să fie eliberat condiționat în luna septembrie a anului trecut, din păcate, din motive de neînțeles, autoritățile judiciare din China au refuzat să îi acorde acest beneficiu al eliberării condiționate și în acest context, a fost pus să execute pedeapsa la zi.", a declarat Eugen Iordăchescu.

Avocatul a precizat că Marius Balo nu intenționează să ceară daune statului român. "Nu avem motive.", a spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel