Marilen Pirtea: Deficitul excesiv, unul dintre merele otrăvite ale PSD

Marilen Pirtea
Marilen Pirtea


Deputatul PNL Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputatilor, afirmă că fostul guvern PSD a manipulat fiscal proiecția deficitului bugetar prin camuflarea datoriilor publice.

Deputatul PNL Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de educație și cercetare din PNL, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a transmis un comunicat de presă în care face referire la cauzele politice ale intrării în situația de deficit excesiv.

„Chiar dacă dezbaterile și interpretările asupra datelor din economie pot să fie formulate în diferite registre, totuși cifrele exacte nu pot fi ocolite la nesfârșit, așa cum se întâmpla în timpul guvernării PSD. Deficitul bugetar cu care s-a închis bugetul pe 2019 a fost de 4,6% din PIB, echivalentul uneri depășiri a veniturilor bugetare cu 48,3 miliarde de lei, realizată prin cheltuieli angajate de fostul guvern PSD. Această realitate împinge acum România spre procedura de deficit excesiv, pe care Comisia Europeană o va declanșa și o va menține, cum estimează experții domeniului, pentru următorii 3 ani, până când bugetul public va reintra în marja permisă, de sub 3%", afirmă deputatul Marilen Pirtea. 

Deputatul afirmă că PSD a falsificat forma în care au fost prezentate datele asupra nivelului de deficit bugetar pentru 2019 și că ar trebui analizată situația pentru a evita manipularea fiscală și camuflarea realității în politică oficială.

„Consider că merită să ne îndreptăm atenția asupra manierei în care PSD a falsificat forma în care au fost prezentate datele asupra nivelului de deficit bugetar pentru 2019, ca să evităm pe viitor să se mai întâmple un astfel de abuz, care transformă manipularea fiscală și camuflarea realității în politică oficială. Astfel, proiecția dată de guvernul PSD pentru deficitul de anul trecut avea în vedere o cifră de 2,7%, un nivel ținut sub limita prevăzută prin articolului 126 din Tratatul de Funcționare al UE (TFUE), în care se arată că statele membre trebuie să evite deficitele publice excesive, în speță să respecte pragul de 3% din PIB al deficitului bugetar. Maniera în care a fost obținută această cifră a deficitului, de 2,7%, a fost însă profund abuzivă, echivalând cu manipularea fiscală și camuflarea datoriilor publice, mai ales prin amânarea discriminatorie de plăților, concediilor medicale sau rambursărilor de TVA către firme, pe care guvernul PNL nu a mai putut să le amâne și le-a plătit pe finalul lui 2019", completează deputatul liberal.

Mai mult, acesta spune că zvonurile despre tăierea salariilor și pensiilor, este falsă.

„Bugetul pe 2020 pornește de la legislația în vigoare, având inclusă creșterea de 40% a pensiilor și a salariilor, ceea ce a dus la o proiecție a deficitului pe 2020 de 3.6% din PIB. Zvonistica transmisă de PSD, despre o așa-zisă tăiere a salariilor și pensiilor în 2020 este, desigur, falsă. Salariile au fost majorate în ianuarie 2020, iar majorarea pensiilor a fost bugetată pentru 2020", observă vicepreședintele Camerei Depuaților, Marilen Pirtea.

Liberalul critică maniera în care fostul Guvern PSD a gestionat situația economică.

„Deciziile politice ale PSD, de a „aranja" cifra deficitului prin amânarea plătilor bugetare pentru următorul an fiscal, ne-au arătat fața ascunsă a unei așa-zise politici economice a PSD, îndreptate spre împrumuturi pentru consum și escaladarea datoriei publice. Foștii guvernanți s-au lăudat chiar cu un „caracter social" al acestor politici periculoase, care însă au drept consecință negativă intrarea oficială a României în procedura de deficit excesiv, așa cum este acesta definit de Tratatul UE", conchide liberalul Marilen Pirtea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel