Marea Britanie va desfăşura trupe pentru a securiza evacuarea cetăţenilor săi. Kandahar, în mâna talibanilor

Kandahar este cucerit în totalitate
Kandahar este cucerit în totalitate

Marea Britanie va desfăşura temporar în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc ţara, ameninţată de pericolul extinderii controlului talibanilor, a anunţat joi executivul de la Londra, informează AFP. Talibanii au revendicat, vineri, capturarea celui de-al doilea oraş al Afganistanului, Kandahar.

'Am autorizat desfăşurarea de personal militar suplimentar pentru a sprijini prezenţa diplomatică la Kabul, pentru a-i ajuta pe cetăţenii britanici să părăsească ţara şi pentru a sprijini relocarea foştilor membri ai personalului afgan care şi-a riscat viaţa slujind alături de noi', a declarat, într-un comunicat, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

'Siguranţa cetăţenilor britanici, a personalului militar britanic şi a fostului personal afgan este cea dintâi prioritate a noastră. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le asigura securitatea', a adăugat el. Această desfăşurare de trupe în următoarele zile este justificată de 'creşterea violenţei şi deteriorarea rapidă a mediului de securitate din ţară', a subliniat guvernul britanic.

Ministerul de externe a recomandat vinerea trecută ca cetăţenii britanici din Afganistan să părăsească ţara 'cât mai curând posibil'. Totodată, Londra a anunţat joi reducerea personalului ambasadei sale de la Kabul 'la o echipă însărcinată cu furnizarea de servicii consulare şi de vize pentru persoanele care urmează să părăsească rapid ţara'.

Ambasadoarea Laurie Bristow 'va continua să conducă o mică echipă în Afganistan, care va fi mutată într-o zonă mai sigură din Kabul', potrivit executivului britanic. Programul britanic de relocare a făcut posibil ca peste 3.100 de foşti membri ai personalului auxiliar afgan şi familiile acestora 'să înceapă o viaţă nouă în Marea Britanie', conform sursei citate, precizează Agerpres.

Talibanii revendică cucerirea  Kandaharului

Talibanii au revendicat vineri capturarea celui de-al doilea oraş al Afganistanului, Kandahar, după ce s-au apropiat de Kabul, unde Statele Unite au decis să redesfăşoare temporar 3.000 de soldaţi, oficial pentru a asigura securitatea evacuării diplomaţilor americani, transmite AFP.

'Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş', a scris pe Twitter un purtător de cuvânt pe un cont oficial al talibanilor. Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume din sudul Afganistanului.

Dacă se confirmă căderea Kandaharului, după ce joi într-o succesiune rapidă au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, în vest, şi Ghazni, la doar 150 km sud-vest de Kabul, atunci doar capitala şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul guvernului afgan.

Trei zile de întâlniri internaţionale organizate la Doha, în Qatar, s-au încheiat joi fără progrese semnificative. Într-o declaraţie comună, Statele Unite, Pakistan, Uniunea Europeană şi China au spus că nu vor recunoaşte niciun guvern care va fi 'impus cu forţa' în Afganistan. Guvernul afgan a pierdut controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul Afganistanului.

În decurs de o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra a 13 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, iar altele ar putea urma. Potrivit unei surse de securitate, talibanii ar fi cucerit şi Qala-e-Naw, capitala provinciei Badghis. Luptele au afectat puternic populaţia civilă. Într-o lună au fost ucişi cel puţin 183 de civili, inclusiv copii, în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz. Mulţi civili s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, unde se prefigurează o gravă criză umanitară. Aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, complet lipsiţi de cele mai elementare mijloace de trai, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel