Marea Britanie își mută ambasada din Kiev, în timp ce un înalt oficial ucrainean acuză Rusia de provocări în estul țării

Marea Britanie își mută ambasada din Kiev, în timp ce un înalt oficial acuză Rusia de provocări în estul țării  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Marea Britanie își mută ambasada din Kiev, în timp ce un înalt oficial acuză Rusia de provocări în estul țării / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Regatul Unit al Marii Britanii a decis să mute ambasada de la Kiev și îndeamnă cetățenii să plece. Un înalt oficial de securitate al Ucrainei acuză Federația Rusă că a organizat provocări în estul țării.

Ministerul de Externe al Marii Britanii a declarat că ambasada țării din Ucraina se mută din capitala Kiev și le-a spus cetățenilor britanici să părăsească țara cât timp mijloacele comerciale de călătorie sunt încă disponibile.

Biroul ambasadei din Kiev se muta temporar, iar personalul va opera dintr-un birou al ambasadei din orașul Lviv, a spus ministerul.

„Orice acțiune militară rusă în Ucraina ar afecta grav capacitatea guvernului britanic de a oferi asistență consulară în Ucraina”, a spus ministerul.

„Cetățenii britanici nu ar trebui să se aștepte la un sprijin consular sporit sau la ajutor pentru evacuare în aceste circumstanțe.”, a mai precizat instituția.

Federația Rusă, acuzată de provocări în Donbas

Un înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat Rusia că a organizat provocări în estul Ucrainei, lovit de conflict, pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că Ucraina are în vedere doar modalitățile pașnice de a dezamorsa criza.

Danilov a declarat vineri că Ucraina nu intenționează să elibereze teritoriile deținute de separatiști prin forță, adăugând că este puțin probabilă o invazie la scară largă a Ucrainei.

Anterior, liderii separatiști susținuți de Moscova din estul Ucrainei au anunțat că vor evacua civilii în Rusia, pe măsură ce temerile privind o escaladare majoră a luptei cresc.

Anunțul șefilor autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR) și Republicii Populare Donețk (DPR) a venit după ce rebelii și guvernul Ucrainei au făcut schimb de acuzații de bombardamente și alte încălcări ale încetării focului în regiunea Donbas, scrie Al Jazeera.

Comandantul şef al armatei ucrainene: Nu există niciun plan de a ataca Donbas

Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că Ucraina nu are nicio intenţie de a lansa un atac împotriva zonelor controlate de separatişti în estul ţării.

Ucraina nu are nicio intenţie de a lansa un atac împotriva zonelor controlate de separatişti în estul ţării, întrucât aceasta ar duce la 'nenumărate victime', a declarat vineri comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, îndemnând populaţia din Donbas să ignore aceste 'minciuni' cu privire la situaţia din regiune, relatează DPA, citat de Agerpres.

Rebelii separatişti din Donbas mint populaţia din teritoriile pe care le controlează cu privire la o pretinsă ofensivă plănuită de forţele armate ucrainene, susţine Valeri Zalujnîi într-un mesaj video către populaţia din Doneţk şi Lugansk, cele două componente ale Donbasului, postat vineri pe Facebook, potrivit Ukrainska Pravda, Interfax-Ukraina şi Unian.

'Rebelii susţinuţi de Federaţia Rusă continuă să agraveze situaţia, inducându-i în mod deliberat în eroare pe locuitorii teritoriilor ocupate temporar (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel