Marea Britanie crește cheltuielile pentru apărare ca răspuns la amenințările Kremlinului

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va creşte volumul cheltuielilor pentru forţele sale armate cu cel puţin 52 de miliarde de lire sterline (34,75 miliarde de dolari) ca răspuns la agresiunea Rusiei, informează PA Media/dpa.

În primul său interviu de când Liz Truss s-a instalat la Downing Street, Ben Wallace a confirmat că noul prim-ministru îşi respectă promisiunea din campanie de a creşte cheltuielile pentru apărare cu 3%.

Wallace a declarat pentru Sunday Telegraph că armata, de fapt, va creşte ca urmare a creşterii cheltuielilor, după decenii în care "a rezistat reducerilor sau a aliniat reducerile cu operaţiunile de luptă moderne".

El a detaliat că promisiunea se ridică la un buget anual de apărare de aproximativ 100 de miliarde de lire sterline până în 2030 - o creştere de 52 de miliarde faţă de suma actuală, pe care ministrul apărării a descris-o ca fiind "enormă".

Ministrul a lăudat-o pe Truss pentru creşterea finanţării şi l-a criticat pe fostul ministru al finanţelor Rishi Sunak şi Ministerul de Finanţe pentru "jaful corporatist" asupra forţelor armate începând cu anii 1990. Până în punctul în care ministerul sub conducerea lui Rishi a încercat să stipuleze mărimea armatei, a adăugat Wallace.

Departamentul meu a fost atât de obişnuit timp de 30 sau 40 de ani să se apere împotriva reducerilor sau să împace reducerile cu luptele moderne, încât va trebui să se obişnuiască cu o cultură complet diferită, şi anume că vom creşte, ne vom schimba.

Secretarul apărării a fost reconfirmat în funcţie după ce a susţinut-o pe Truss în competiţia pentru conducerea Partidului Conservator - o poziţie pe care şi-a asumat-o atunci când Sunak i-a ignorat cererile în cadrul revizuirii integrate (IR) a apărării şi securităţii din 2021.

Motivul pentru care am susţinut-o pe Liz Truss este că riscurile pe care eram pregătiţi să le tolerăm la mijlocul deceniului nu mai sunt riscuri pe care vreau să le tolerez în lumina agresiunii ruseşti", a declarat Wallace pentru ziarul citat.

Cu Kwasi Kwarteng la cârma vistieriei guvernamentale, Wallace părea să sugereze că relaţiile dintre cele două ministere vor fi mult mai armonioase.

Realitatea este că vom colabora cu Ministerul de Finanţe pentru a ne asigura că avem un buget care creşte pentru a face faţă ameninţării şi ambiţiilor noastre", a spus el.

Revizuirea integrată a apărării Marii Britanii publicată în martie 2021 arată că armata a pierdut 9.500 de posturi şi că o treime din gradele sale au fost desfiinţate.

Actualizarea cerută de Truss, care ar trebui să fie publicată până la sfârşitul anului 2022, va fi condusă de consilierul special al premierului pentru afaceri externe şi apărare, profesorul John Bew.

Potrivit Downing Street, o strategie reîmprospătată a IR va asigura că investim în capacităţile strategice şi alianţele de care avem nevoie pentru a rămâne fermi în faţa coerciţiei din partea unor puteri autoritare precum Rusia şi China, notează Agerpres.

Delir la televiziunile rusești. Propagandiștii regretă că Londra nu a fost atacată nuclear în timpul înmormântării Reginei Elisabeta a II-a. Cât de tare i-a înfuriat că Putin n-a primit invitație?

De mai multe săptămâni, Rusia cunoaşte eşecuri în cadrul „operaţiunii sale speciale” în Ucraina. Dar Kremlinul nu şi-a spus încă ultimul cuvânt. În timp ce forţele lui Zelenski câştigă teren, autorităţile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina au anunţat marţi ţinerea de urgenţă de „referendumuri” de anexare de către Rusia, scrie La Libre Belgique.

Vladimir Putin a deschis de asemenea calea spre o escaladare majoră în conflictul din Ucraina, într-o alocuţiune televizată miercuri dimineaţa. Şeful statului a anunţat o mobilizare parţială în Rusia, acuzând Occidentul că vrea „să distrugă” ţara sa. „Rusia este gata să utilizeze toate mijloacele sale pentru a se ‘proteja'”, a afirmat el, menţionând şi recurgerea la arma nucleară.

Preşedintele nu este singurul care îşi înăspreşte retorica. Într-o emisiune a televiziunii de stat ruse, un membru al Parlamentului a menţionat fără echivoc posibilitatea unui atac împotriva unor ţări europene, ca răspuns la avertismentul preşedintelui american, Joe Biden, privind utilizarea de arme de distrugere în masa în Ucraina. „De ce am face un atac nuclear contra Ucrainei? Ar trebui să putem locui acolo mai târziu”, a explicat Andrei Guruliov. „Sunt multe alte ţinte, e suficient să te gândeşti la Ramstein (baza forţelor aeriene americane situată în Germania, n. red.)”.

Deputatul s-a răzgândit apoi, estimând că „asta poate aştepta”. „De ce să bombardăm Germania când există şi Marea Britanie, sursa tuturor relelor?”, s-a întrebat el. Prezentatoarea Olga Skabeieva a continuat în sensul lui Guruliov. „Ar fi trebuit s-o facem luni, la funeraliile reginei Elisbeta a II-a”, a spus ea sec. „Toate persoanele importante erau acolo”.

Prezentatoarea şi interlocutorul ei şi-au continuat discursul belicos toată emisiunea. „Marea Britanie nu se denumeşte ea insula de nezdruncinat? Noi o vom zdruncina”, a adăugat membrul Parlamentului rus.

Amintim că de la începutul invaziei ruse în Ucraina, presa rusă oficială nu a ezitat să profereze de repetate ori ameninţări faţă de aliaţii lui Zelenski, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel