Macron: Complicitate pentru dezmembrarea Europei

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat luni că vede pentru "prima dată o complicitate între naţionalişti şi interesele străine" pentru dezmembrarea Europei, vizându-l pe lobbyistul Steve Bannon, "apropiat puterii americane", precum şi pe ruşi, care "nu au fost niciodată atât de intruzivi".

"Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi. Dar nu confund statele şi anumiţi indivizi, deşi grupurile de influenţă americane sau oligarhii ruşi afişează relaţii apropiate cu guvernele", a adăugat Emmanuel Macron într-un interviu acordat presei regionale franceze, citat de AFP. Alegerile organizate de la 23 la 26 mai în cele 28 de ţări ale UE sunt "cele mai importante din 1979 pentru că Uniunea se află în faţa unui risc existenţial", a afirmat şeful statului francez. 


Extrema dreaptă naţionalistă, conservatorii eurosceptici şi populiştii intenţionează să obţină un rezultat confortabil la aceste alegeri destinate să reînnoiască Parlamentul European. Estimările anunţă 173 de deputaţi aleşi sub culorile acestor formaţiuni, faţă de 154 în PE actual, rezultat după alegerile din 2014, dintr-un total de 751 de locuri. 

"Este duşman al Europei cine nu crede în viitorul ei. Naţionaliştii care doresc să o divizeze sunt primii săi duşmani", a afirmat preşedintele francez. Emmanuel Macron a denunţat "o complicitate între naţionalişti şi interesele străine, al căror obiectiv este dezmembrarea Europei", referindu-se la influenţa lui Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, şi finanţările ruseşti pentru "partidele extremiste". 


"Lobbyişti ca Bannon, apropiaţi puterii americane" afirmă că doresc această dezmembrare, a subliniat Macron



Luni, în cursul unui miting electoral, premierul francez, Edouard Philippe, a criticat sprijinul acordat de Steve Bannon lui Marine Le Pen, şefa extremei dreapta franceze. Pentru Emmanuel Macron, "ruşii şi ceilalţi nu au fost niciodată atât de intruzivi pentru a finanţa, a ajuta partidele extremiste". "Nu pot fi decât tulburat. Nu trebuie să fim naivi", a adăugat el. 

"Dar nu confund statele şi anumiţi indivizi, deşi grupurile de influenţă americane sau oligarhii ruşi afişează relaţii apropiate cu guvernele", a nuanţat preşedintele Franţei. 

Emmanuel Macron doreşte după alegeri organizarea unei "Convenţii fondatoare europene" unde "şefii de stat şi de guvern, cu noul executiv şi responsabilii PE, împreună cu cetăţenii, să îşi acorde timp ca să definească strategia Europei pentru următorii cinci ani, inclusiv schimbarea tratatelor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel