Luptători ai serviciilor de acțiuni speciale, la Miercurea Ciuc

Aproximativ 40 de luptători ai serviciilor de acţiuni speciale din România, Slovacia şi Polonia participă la Miercurea Ciuc la un stagiu de pregătire privind tactica şi tehnica de intervenţie în situaţii cum ar fi luarea de ostatici sau clădiri ocupate de persoane înarmate. 

În poligonul de la marginea municipiului Miercurea Ciuc au fost efectuate mai multe exerciţii care au vizat situaţii diferite, de la anihilarea unui infractor periculos şi eliberarea unor ostatici, până la exerciţii speciale de tragere, în toate cazurile fiind folosită muniţie reală. 

'Avem planificate nişte tactici speciale de tragere; tehnici, de asemenea. Scenariile sunt cam aceleaşi. De obicei sunt asalturi pe clădiri şi persoane; persoane luate ostatice, dar şi infractori periculoşi, înarmaţi, foarte greu de anihilat şi atunci sunt diferite tactici în funcţie de configuraţia clădirii, de câte persoane sunt, dacă sunt sau nu ostatici. În funcţie de asta se stabileşte concret şi numărul de echipe care acţionează', a declarat comisarul şef Nicolae Ghenci, şeful Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) din cadrul IPJ Harghita. 

Acesta a ţinut să puncteze că Harghita este singurul judeţ în care se desfăşoară astfel de stagii de pregătire, care reprezintă şi un schimb de experienţă cu colegii veniţi din străinătate, ţinând cont că aceştia lucrează la structuri similare şi se confruntă cu aceleaşi probleme. 

Participare din România și străinătate

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, a precizat că participanţii sunt poliţişti profesionişti din zece judeţe ale ţării, inclusiv Harghita, dar şi de la Bucureşti şi din Slovacia şi Polonia, care au fost instruiţi atât teoretic, fizic dar şi tactic. 

'Vorbim de poliţişti pregătiţi în acest sens, care au experimentat, după ce au făcut antrenamente în sală. Pentru că vorbim şi de un schimb de experienţă teoretic, atunci când schimbăm date şi informaţii legate de modalitatea de intervenţie şi de acţiune, apoi pregătire în sală-pregătire fizică, tehnică şi tactică de antrenament - şi apoi, după cum aţi văzut aici, în poligon, trageri speciale efectuate în diferite şi diverse situaţii', a spus Gheorghe Filip. 

Este pentru a cincea oară când în Harghita se organizează un astfel de stagiu de pregătire, la ediţiile precedente participând un campion internaţional la tir lunetă, specialişti de la FBI, dar şi luptători ai serviciilor de intervenţie specială din ale ţări europene, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel