Luna plină îți afectează somnul. Durata de odihnă e mai scurtă când astrul e la opoziție de Soare

Luna plină îți afectează somnul. Durata de odihnă e mai scurtă când astrul e la opoziție de Soare   /   Sursă foto: Pixbay
Luna plină îți afectează somnul. Durata de odihnă e mai scurtă când astrul e la opoziție de Soare / Sursă foto: Pixbay

Luna plină schimbă modul în care oamenii dorm fără ca aceștia să-și dea seama vreodată. Cercetătorii au făcut un studiu pe indivizi care locuiesc în zone diferite de pe Terra.

În prezent, multe cercetări s-au concentrat asupra modului în care sursele de lumină artificială afectează somnul și sănătatea, datorită efectelor nenaturale ale iluminării după apusul Soarelui, dar, cercetătorii au studiat și cum fazele Lunii afectează durata de somn a oamenilor..

„Lumina lunii este atât de strălucitoare pentru ochiul uman încât este complet rezonabil să ne imaginăm că, în absența altor surse de lumină, această sursă de lumină nocturnă ar fi putut avea un rol în modularea activității nocturne și a somnului uman”, a declarat o echipă de cercetători condusă de neurobiologul Horacio de la Iglesia de la Universitatea din Washington.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Cercetătorii au echipat peste 500 de participanți cu monitoare de activitate pe încheietura mâinii, pentru a urmări tiparele de somn și au efectuat experimentul în locuri foarte diferite. Studiul a implicat 98 de participanți din poporul Toba-Qom, o comunitate indigenă care trăiește în provincia Formosa din Argentina. Unii dintre acești participanți la experiment nu aveau acces la electricitate, alții aveau acces limitat la casele lor, în timp ce un contingent final trăia într-un cadru urban cu acces complet la electricitate.

Într-un experiment separat, cercetătorii au urmărit somnul a 464 de studenți care locuiau în zona Seattle, un oraș mare cu toate sursele moderne de electricitate. Urmărind activitatea de somn a participanților pe parcursul ciclului lunar, cercetătorii au descoperit că același tip de model ar putea fi văzut în somn și trezire, indiferent de locul în care locuiau voluntarii.

Deși a existat o oarecare diferență între rezultate, în general, datele au arătat că somnul tinde să înceapă mai târziu și, în general, durează o perioadă mai scurtă de timp în nopțile premergătoare unei luni pline, când lumina lunii oferită de faza în creștere este mai strălucitoare după amurg.

„Împreună, aceste rezultate sugerează cu tărie că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare, indiferent de fondul etnic și sociocultural și de nivelul de urbanizare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel