Lovitură pentru românii cu restanțe la întreținere

În pragul sărbătorilor, românii cu restanțe la utilități pot fi executați silit, fără a se mai putea apăra întâi instanţă, potrivit unei legi care a intrat  în vigoare.

Potrivit Legii nr. 225/2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, „factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu". La utilităţi publice sunt încadrate: alimentarea cu apă şi canalizarea; alimentarea cu energie termică în sistem centralizat; salubrizarea localităţilor; iluminatul public; transportul public de călători.

Practic, facturile la întreţinere devin titluri executorii, la fel ca un contract de credit sau ca nişte contracte autentificate la notar, potrivit explicaţiilor pe care leam primit de la specialişti în Drept.

Noua lege a redus şi termenul de plată al facturilor. Astfel, consumatorul va avea la dispoziţie 15 zile calendaristice de la momentul emiterii facturii.

Cum este pedepsit furtul de apă

Furtul de apă sau de agent termic „Constituie infracţiune în domeniul serviciilor de utilităţi publice şi se pedepseşte potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, dacă sunt săvârşite cu intenţie, următoarele fapte:

a) furtul de apă din sistemul public de alimentare cu apă;

b) furtul de agent termic din sistemul de alimentare cu energie termică", se arată în textul legii.

De asemenea, toate imobilele condominiale noi, indiferent de destinaţie, vor trebui să aibă sisteme de măsurare a consumurilor individual, cât şi la nivelul întregului imobil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel