Lovitură de stat în Turcia. SUA avertizează după puciul eșuat

Sursa foto: Voanews
Sursa foto: Voanews

Secretarul de stat american John Kerry i-a spus sâmbătă omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, că aluziile publice referitoare la o implicare americană în puciul eșuat de vineri nu numai că sunt false, dar fac rău relației între doi aliați din cadrul NATO.

Șeful diplomației americane i-a cerut insistent Turciei să dea dovadă de reținere și să respecte statul de drept în cadrul anchetei privind tentativa de lovitură de stat.

Secretarul de stat „a transmis mesajul clar că Statele Unite sunt gata să acorde asistență autorităților turce în desfășurarea investigației, dar insinuările publice sau afirmațiile despre orice presupus rol jucat de Statele Unite în tentativa eșuată de puci sunt absolut false și fac rău relației bilaterale”, a declarat într-un comunicat John Kirby, putătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, conform Digi 24.

Turcia susține că în spatele tentativei de lovitură de stat se află un cleric musulman în prezent aflat în exil în SUA. Fethullah Gulen este un fost aliat al președintelui turc Erdogan, devenit însă inamicul său public nr. 1. Clericul a negat orice implicare, dar premierul Binali Yildîrîm a amenințat că orice țară care îl sprijină pe Gulen va fi considerată ca fiind inamică Turciei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel