Lovitură de stat în Turcia. Autoritățile anunță că puciul a eșuat. Erdogan, pe Ataturk, primit de mulțime

Avionul președintelui Erdogan a reușit în cursul dimineții de sâmbătă să aterizeze la Istanbul, pe aeroportul Ataturk, unde președintele a fost primit cu aplauze și urale de foarte mulți susținători. De asemenea, conform AP, acesta ar putea fi un semnal puternic că puciul a eșuat sau este pe cale să eșueze. În urma ciocnirilor de vineri noaptea, circa 60 de persoane și-au pierdut viața în Ankara și Istanbul.

UPDATE 07: 40 Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, iar prima cursă a aterizat deja după tentativa eşuată de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorităţile au anunţat că aeroportul se află sub controlul militarilor loiali Guvernului.

În plus, ele au anunţat că circulaţia tancurilor pe podurile peste strâmtoarea Bosfor este interzisă, din motive de siguranţă.

Premierul a explicat că mai există, în unele locuri rezistenţă din partea puciştilor, dar situaţia se va rezolva în curând. Mai mult, autorităţile au avertizat că militarii pucişti care încearcă să mai folosească aeronave vor fi împuşcaţi.

UPDATE 07: 00 336 de rebeli au fost arestați. 

UPDATE 06:45 Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, a declarat un responsabil turc, informează AFP.

"Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir", în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor rebelilor, a precizat acest responsabil.

Potrivit unor surse diplomatice turcești, mai mulți ofițeri de rang înalt implicați în lovitura de stat împotriva Președintelui Recep Erdogan au fost arestați. Între aceștia sunt: Generalul Muharrem Kose (care a condus rebeliunea - surse), Colonelul Mehmet Oguz Akkus, Maiorul Erkan Agin, Locotenent colonel Dogan Uysal.

Reprezentantul serviciului de informații din Turcia susține că lovitura de stat a "eșuat". Premierul Turciei a făcut un anunț asemănător și a explicat că situația este sub control. Postul de televiziune național, preluat de puciști în toiul nopții, este din nou sub controlul guvernului, anunță CNN.

[citeste si]

17 ofițeri turci ar fi fost uciși, în urma unui atac al unui elicopter, la periferia Ankarei, anunță Associated Press.

Se pare că lângă Parlament se dau lupte grele între armată și susținători ai regimului. Pe lângă focurile de armă din regiune, clădirea Parlamentului a fost bombardată din aer, după cum transmite agenția Anatolu. Conform unor surse CNN, este vorba chiar despre trei explozii în zona Parlamentului. Un membru al parlamentului turc a declarat, prin telefon, pentru Reuters, că toți membrii parlamentului se adăpostesc în clădire.

Președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au anunțat că susțin regimul lui Erdogan în continuare: "Toate părțile trebuie să susțină Guvernul Turciei ales democratic", este declarația făcută de reprezentanții SUA, declarație întărită și de președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel