Letonia, alegeri. Partidul prorus, rezultat surprinzător

Bogdan Cotigă / 07 oct 2018 / 06:14 Salveaza PDF Comentarii
Alegeri
Descriere foto: Alegeri

Partidul prorus Armonia s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfăşurate sâmbătă în Letonia cu 19,4% din voturi, în faţa unei alianţe liberale prooccidentale For Development/For! (13,4%), potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne publicat de televiziunea naţională.

Liderul partidului Armonia, Nils Ushakovs, primarul capitalei Riga, şi-a exprimat la scurt timp dorinţa de a reuşi, de această dată, să obţină intrarea formaţiunii sale la guvernare. La precedentele trei scrutinuri, Armonia, foarte populară în rândul importantei minorităţi rusofone, s-a clasat tot pe primul loc, dar nu a putut guverna, celelalte partide refuzând colaborarea cu această formaţiune. Situaţia actuală este diferită, pentru că unul din partidele populiste în ascensiune, KPV LV, nu a exclus formarea unei coaliţii cu Armonia. 'Nicio formulă de colaborare care să poată părea stabilă şi capabilă (să guverneze) nu este posibilă fără Armonia', a declarat pentru agenţia LETA Nils Ushakovs, comentând rezultatele. 'În caz contrar, aţi putea avea o coaliţie de xenofobi şi partizani ai drepturilor homosexualilor, iar un asemenea guvern nu ar dura decât două sau trei săptămâni', a adăugat el. Ushakovs pare să fi făcut aluzie la noua alianţă liberală For Development/For!, proeuropeană şi proNATO, care declară că susţine drepturile minorităţilor sexuale.

Se formează alianțe

Preşedintele Uniunii Fermierilor (centru), Augusts Brigmanis, a declarat la rândul său că 'iniţiativa de a demara negocieri în vederea unei coaliţii trebuie să aparţină formaţiunilor de centru-dreapta', potrivit agenţiei LETA. Viitorul parlament va fi fragmentat, şapte partide din cele 16 care au s-au prezentat la alegeri reuşind să treacă pragul de 5%. Alianţa Naţională (dreapta), membră a actualei coaliţii, s-a clasat pe locul al treilea (12,6%), urmată de două formaţiuni populiste, Noul partid conservator (12,4%) şi posibilul partener al Armonia, KPV LV, cu 11,5%, potrivit sondajului realizat pe un eşantion de 6.400 de alegători. Uniunea Verzii şi Fermierii (centru-dreapta) ai premierului în exerciţiu, Maris Kucinskis, urmează cu 9,7%, iar Noua Unitate (centru-dreapta) închide plutonul cu 6,9%. Clasa politică va intra într-o fază de negocieri neoficiale pentru formarea unei coaliţii, fază care riscă să se prelungească până la începutul lui noiembrie. Noul parlament îşi va deschide atunci prima sesiune, iar preşedintele ţării, Raimonds Vejonis, va desemna persoana care va încerca să alcătuiască noul guvern.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25