Legea antifumat. Efectele la un an de la implementare

În luna martie a anului trecut românii au fost anunțați că nu mai pot fuma în niciun fel de spațiu închis. A trecut un an de la aplicarea legii 15/2016, dar efecte benefice deja se văd.

Inițiativa 2035 Fără Tutun, arată că potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, publicat în ultima luna a anului 2016, numărul îmbolnăvirilor acute provocate de tutun a scăzut în anul 2016 în comparație cu 2015.

“Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice”, a declarat la acel moment Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății.

De asemenea, legea antifumat nu a afectat comercianții, susțin reprezentanții Inițiativei 2035 Fără Tutun. La jumătate de an de la aplicarea proiectului legislativ, comparativ cu ultimele șase luni înainte de lege, cifra de afaceri a barurilor a crescut în medie cu 5.1%, cea a barurilor cu 10,6%. De asemenea, în creștere este și cifra de afaceri a restaurantelor cu 10,9%.

Datorită implementării acestei legislații, țara noastră a fost recompensată de către Organizația Mondială a Sănătății cu premii.

"Eforturile României de adoptare a acestei legislații au fost unanim apreciate la nivel internațional, țara noastră primind pentru prima dată 2 din cele 4 premii acordate de către Organizația Mondială a Sănătății pentru regiunea europeană, fiind considerată un model de bune practici în colaborarea societății civile și factorilor decizionali pentru adoptarea unei politici publice de sănătate", se arată într-un comunicat al Inițiativei 2035 Fără Tutun.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel