Lege pentru autorizarea războiului SUA-Iran. Negocierile cu Teheranul, în pericol

obama rouhani dc
obama rouhani dc

Un proiect de lege care autorizează un atac militar al SUA împotriva Iranului este așteptat să ajungă, miercuri, în Congresul american, la câteva zile de la depășirea lungului impas diplomatic dintre Iran și SUA prin convorbirea telefonică dintre liderii Barack Obama și Hassan Rouhani.

Actul normativ este inițiat de republicanul Trent Franks, potrivit surselor Foreign Policy, care l-a pus în circulație în birourile din Camera Reprezentanților, în speranța că se va bucura de susținerea colegilor. Proiectul de lege îi oferă lui Obama ”toate opțiunile posibile”  pentru a împiedica Iranul să producă arma nucleară. Pe lângă asta, textul amendează acțiuni ale Iranului din ultimii 30 de ani, de la declarații belicoase la încercările de îmbogățire a uraniului.

”Încă de la sfârșitul anilor 80, Iranul a declanșat o paletă de activități ilicite cu scopul de a-și dezvolta capabilitățile de a construi o armă nucleară și de a furniza arme, bani și informații unor grupări teroriste”, spune textul proiectului de lege.

Analiștii politici americani consideră că demersul republicanilor este de natură să pericliteze relațiile cu Teheranul, cu o săptămână înaintea negocierilor pe care Iranul le va purta la Geneva cu șapte lideri mondiali, pe tema programului său nuclear. Proiectul de lege îi oferă lui Obama deplină putere militară dacă negocierile cu Iranul nu vor avea efectul scontat.

Franks a declarat pentru sursa citată că proiectul său de lege se vrea a fi o opțiune de rezervă dacă negocierile nu vor reuși. Totodată, el crede că sabia deasupra capului iranianului Rouhani va forța mâna Iranului, abordare considerată de analiști total contraproductivă. Retorica sa, însă, se apropie mai mult de cea a Israelului. Deși în ultima perioadă moderatul Hassan Rouhani s-a arătat mult mai deschis la dialog decât predecesorul său, premierul Benjamin Netanyahu a atras atenția lumii că nu ar trebui ”să se lase păcălită”.

Barack Obama a purtat de curând o convorbire telefonică istorică cu președintele Iranului, prima din 1979, când Jimmy Carter l-a avut la capătul celuilalt fir Mohammed Reza Pahlavi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel