Urmărește emisiunea live


Lege funcționare SRR, SRTv. CCR, decizie

Curtea Constituţională a României va lua în discuţie, miercuri, sesizarea Partidului Naţional Liberal referitoare la modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv. 

UPDATE: Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PNL şi PMP cu privire la modificările aduse de Parlament legilor televiziunii publice şi radioului public, pe care le-a declarat neconstituţionale.

În cazul Legii SRTv, doar unele articole au fost declarate neconstituţionale, Curtea urmând să anunţe în cursul zilei de miercuri care au fost criticile admise.

PNL a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională modificarea legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. 

"Pentru o serie întreagă de argumente constituţionale şi juridice, PNL solicită CCR să declare, în integralitate, neconstituţională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de Legea fundamentală a României. PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conţinut substanţial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima Cameră sesizată (Camera Deputaţilor), încălcând astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativă astfel cum a fost adoptată încalcă principii şi drepturi constituţionale şi nu clarifică statutul juridic al SRR şi SRTv ca urmare a schimbării modalităţii de finanţare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", se arată într-un comunicat.

Liberalii au invocat în sesizarea către CCR că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă, iar Comisia pentru buget de la Senat a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14 iunie 2016. 

"Astfel, PNL a sesizat CCR că legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituţionale şi permite ingerinţe nepermise ale autorităţilor statului asupra dreptului de asociere, care nu respectă principiul consacrat al proporţionalităţii în raport de rigoarea exigenţelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de Comisia de la Veneţia. Actuala lege a SRR şi SRTv reprezintă o sfidare şi o încălcare a drepturilor cetăţenilor români din străinătate, drepturi recunoscute acestora încă din anul 1994 de la adoptarea legii iniţiale, precizează sursa citată. 

Noua lege ANULEAZĂ

PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligaţia constituţională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara graniţelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. 

Astfel, prin noua lege, s-a abrogat în integralitate norma (art. 42) care prevedea finanţarea producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, blocând astfel activitatea Radio România Internaţional şi TVR Internaţional, susţine PNL. 

Potrivit sursei citate, noua lege exclude de la finanţare achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale (de genul competiţiilor sportive internaţionale, concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale), "aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetăţenilor români" şi scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR şi al SRTv. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel