Legalizarea avortului în Irlanda, vot în parlament

La şapte luni după referendumul istoric în cadrul căruia irlandezii s-au pronunţat împotriva interzicerii prin constituţie a întreruperii voluntare de sarcină, parlamentul irlandez a adoptat joi proiectul de lege care legalizează avortul.

Textul a început să fie examinat de Parlament în octombrie şi a fost adoptat joi de Parlament. El prevede autorizarea avortului în termen de până la 12 săptămâni sau în cazul unui 'risc pentru viaţă' sau de 'pericol grav pentru sănătatea' femeii însărcinate. El permite, de asemenea, avortul în caz de anomalie a fătului care poate duce la moartea sa in utero.

Prim-ministrul Leo Varadkar a salutat un 'moment istoric pentru femeile irlandeze', prin intermediul contului său de Twitter. Pe 25 mai, irlandezii au aprobat prin referendum, cu peste 66% din voturi, liberalizarea avortului, un nou seism cultural în această mică ţară de 4,7 milioane de locuitori cu o puternică tradiţie catolică, la trei ani după legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Vezi și: Avort: drept sau crimă? SONDAJ exploziv. Ce cred românii

Progres important pentru drepturile fundamentale ale femeilor

'Acum puţin peste 200 de zile, voi, poporul irlandez, aţi votat pentru abrogarea celui de al 8-lea amendament (al Constituţiei irlandeze, care în 1983 stipula interdicţia avortului în ţară) pentru ca să ne tratăm femeile cu compasiune. Astăzi am votat legea care va transforma această dorinţă în realitate', a declarat pe Twitter ministrul irlandez al sănătăţii, Simon Harris. El a salutat 'un vot care pune capăt călătoriilor solitare, stigmatizării şi susţine alegerile femeilor în ţara noastră'. Într-un comunicat separat, el a adus un omagiu 'militanţilor care s-au luptat timp de 35 de ani'.

'Vreau să mulţumesc minorităţii care s-a bătut când era practic pentru majoritate să ignore' situaţia, a adăugat el. Femeile care doreau să avorteze erau până acum obligate să meargă în Marea Britanie. 'Este un progres important pentru drepturile fundamentale ale femeilor, dar în proiectul de lege rămân obstacole', a precizat Amnesty International într-un comunicat. ONG-ul îşi exprimă în special regretul pentru 'termenele obligatorii de aşteptare' şi 'continuarea criminalizării profesioniştilor din sănătate'. Legea trebuie semnată şi de preşedintele Michael Higgins pentru a intra în vigoare.

Citește și: Oana Zăvoranu, atac la dive: De ce vă faceți toate ca rața aia de Kardashian?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel