Lee Myung-bak, Parchetul, solicitare de închisoare pentru corupție

Parchetul a cerut, joi, 20 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, judecat pentru corupţie, relatează AFP.

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung deseori la închisoare de îndată ce pleacă de la putere, adesea după o alternare a forţelor politice la conducerea ţării. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni, încă în viaţă, au fost toţi fie inculpaţi, fie condamnaţi. Preşedinte al ţării din 2008 până în 2013, Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, a fost acuzat în aprilie de corupţie, abuz de putere, deturnare de fonduri sau evaziune fiscală. Parchetul a cerut, de asemenea, în faţa tribunalului din Seul ca inculpatul să plătească amenzi în valoare de 26,1 miliarde de woni (20 milioane euro).

Mită pentru președinte

'Acuzatul a adus atingere principiilor Constituţiei folosind autoritatea sa de preşedinte în scopuri personale', au menţionat procurorii într-un comunicat. 'Prin urmare, el a devenit al patrulea preşedinte al Coreei de Sud care a fost arestat pentru acuzaţii penale, imprimând semne de neşters asupra istoriei constituţionale', notează sursa citată. Potrivit acuzării, Lee a acceptat mită în valoare totală de 11 miliarde de woni între alegerea sa, la sfârşitul anului 2007, şi 2012. El este suspectat că a fost mituit de către Grupul Samsung pentru a acorda în 2009 graţierea prezidenţială a preşedintelui gigantului sud-coreean Lee Kun-Hee, condamnat pentru evaziune fiscală. Samsung, la fel ca şi fostul preşedinte, neagă aceste acuzaţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel