Lee Myung-bak, Parchetul, solicitare de închisoare pentru corupție

Bogdan Cotigă / 06 sep 2018 / 14:38 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Parchetul a cerut, joi, 20 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, judecat pentru corupţie, relatează AFP.

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung deseori la închisoare de îndată ce pleacă de la putere, adesea după o alternare a forţelor politice la conducerea ţării. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni, încă în viaţă, au fost toţi fie inculpaţi, fie condamnaţi. Preşedinte al ţării din 2008 până în 2013, Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, a fost acuzat în aprilie de corupţie, abuz de putere, deturnare de fonduri sau evaziune fiscală. Parchetul a cerut, de asemenea, în faţa tribunalului din Seul ca inculpatul să plătească amenzi în valoare de 26,1 miliarde de woni (20 milioane euro).

Mită pentru președinte

'Acuzatul a adus atingere principiilor Constituţiei folosind autoritatea sa de preşedinte în scopuri personale', au menţionat procurorii într-un comunicat. 'Prin urmare, el a devenit al patrulea preşedinte al Coreei de Sud care a fost arestat pentru acuzaţii penale, imprimând semne de neşters asupra istoriei constituţionale', notează sursa citată. Potrivit acuzării, Lee a acceptat mită în valoare totală de 11 miliarde de woni între alegerea sa, la sfârşitul anului 2007, şi 2012. El este suspectat că a fost mituit de către Grupul Samsung pentru a acorda în 2009 graţierea prezidenţială a preşedintelui gigantului sud-coreean Lee Kun-Hee, condamnat pentru evaziune fiscală. Samsung, la fel ca şi fostul preşedinte, neagă aceste acuzaţii. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27