Lazăr, mesaj către Cîţu şi Bode: Aţi manifestat o ostilitate de neînţeles pentru politicile naţionale antidrog

Foto ilustrativ, Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu
Foto ilustrativ, Palatul Victoria / Foto: Crișan Andreescu

Gigel Lazăr, preşedinte Federaţia Neguvernamentală Antidrog şi preşedinte CIADO România, a transmis o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu şi ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

"Fie regândim politicile naţionale antidrog, fie dezincriminăm consumul. Alte variante nu sunt.

Domnule prim-ministru Florin Cîţu
Domnule ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode

De la momentul instalării în funcţiile arătate mai sus, aţi manifestat o ostilitate de neînţeles pentru politicile naţionale antidrog atât în materie de prevenire cât şi combatere a traficului şi consumului de droguri.

În pofida faptului că aţi fost sesizaţi asupra dezastrului în domeniu, aţi preferat o totală neimplicare. De la momentul în care pe Marea Neagră pluteau 1800 kg de cocaină şi au fost găsite de un pescar ce a anunţat autorităţile până la momentul în care alte 500 kg de cocaină a ajuns în România într-un depozit de fructe şi administratorul firmei a alertat autorităţile regăsim şi 50.000 doze de drog Crocodil.

Ne-am gândit ca va deveni o preocupare pentru dumneavoastră acest tranzit dar şi consum, că veţi analiza de ce România a devenit ţară esenţială de tranzit pe cele 4 rute ale traficului de droguri şi de ce sunt peste 1 milion de consumatori ocazionali de droguri în România într-o perioadă atât de scurtă (2012-2020). Moda vremurilor sunt substanţele noi cu proprietăţi psihoactive mai popular legalele.

Poliţia rutieră are doar kit-uri ce identifică drogurile clasice, laboratoarele de specialitate nu au substanţele active ce să identifice drogurile de tip SNPP, analizele de multe ori durând şi luni de zile.

Strategia Naţională Antidrog pe care vă chinuiţi să o adoptaţi doar pentru că este o obligaţie în Tratatul de Aderare la UE, stă prin sertarele ministerelor pentru avizare - Justiţie, Sport şi Tineret, Finanţe. Forma comunicată public pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne, nu va trece cu siguranţă de controlul Instanţei de Contencios Administrativ, întrucât este o formă inaplicabilă.

Vă rugăm să comunicaţi public poziţia Guvernului prin care să specificaţi cum vă poziţionaţi, pentru că toate întârzierile, ignorările, pot crea anumite suspiciuni în spaţiul public. Din acest considerent vă rugăm să precizaţi următoarele: Strategie fără efect, dezincriminare consumului, acceptare tacită a traficului şi consumului sau politici coerente de prevenire şi combatere a traficului şi consumului, cu dezincriminarea consumatorului de droguri pe care nu-l considerăm un infractor ci o victimă a lipsei de politici naţionale de prevenire şi alternative la consum."

Cu consideraţie,

Preşedinte Federaţia Neguvernamentală Antidrog
Preşedinte CIADO România
Gigel LAZĂR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel