Laurențiu Ganea: Trei tradiții dacice încă sunt vii în România

Miturile solare, încă vii în unele zone din Balcani
Miturile solare, încă vii în unele zone din Balcani

Compozitorul Laurențiu Ganea, specializat în antropologia spațiului sacru și conservarea patrimoniului universal, consideră că sunt încă vii în România cel puțin trei tradiții dacice, sau chiar pre-dacice, care vin din neolitic.

”Avem și în țara noastră tradiția aprinderii unei roți, care este apoi eliberată, aruncată de pe un deal, spune Laurențiu Ganea, întrebat despre tradițiile dacice care se mai păstrează în zilele noastre. Aceasta nu se întâlnește doar în zona Balcanilor. În România sau Grecia, ci în toată zona levantică. Este legată de un cult solar și de fertilizare, pe care îl vedem și în Egiptul Antic. Mitul solar exista și la egipteni: acea călătorie nocturnă a soarelui, cum o vedem reprezentată în mormintele faraonice, în cea de-a doua sală funerară. Soarele ne părăsea, pleca în acea călătorie nocturnă pe o barcă, iar faraonul era obligat să-și îndeplinească rolul pentru omenire și să călătorească, noapte de noapte, pentru a ajuta Soarele să revină. Erau numeroase piedici penste care trebuia să treacă, trebuia să le înlăture în fiecare noapte, pentru ca Soarele care ne dă viață și permite oemnirii să meargă înainte, cât s-o mai putea, să revină”.

Citește mai mult în Astrosens: Trei tradiții dacice, încă vii în România  

Compozitorul Laurențiu Ganea este licențiat în compoziție la Universitatea Națională de Muzică din București, a absolvit un master în Antropologia spațiului sacru în cadrul Universității Naționale de Arhitectură ,,Ion Mincu" București și un program postmasteral în Conservarea patrimoniului universal (material și imaterial) în Israel. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, secția muzică simfonică. Lucrările sale au fost prezentate și/ sau premiate în cadrul mai multor festivaluri internaționale din țară și străinatate, în stagiuni ale filarmonicilor. În 2010, a compus o lucrare intitulată ”Buciumul Soarelui și al Lunii”, folosind un text în româna străveche. Lucrarea sa, Cântarea Cântărilor-SHIR HASHIRIM, după textul original, în ebraică, a fost realizată pe parcursul a 12 ani și va fi prezentată în premieră la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2021, în data de 23 august. Link-ul pentru vizionarea online a evenimentului este: https://sibfest.ro/spectacol/472    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel