La Câmpulung, pe Dealul Mățău, se vrea construirea statuii lui Negru Vodă / foto

Sursă foto: Bogdan Petry
Sursă foto: Bogdan Petry

O statuie a voievodului Negru Vodă ar urma să fie realizată pe dealul Mățău de lângă Câmpulung.

Artistul câmpulungean Bogdan Petry a realizat conceptul grafic al lucrării de artă monumentală cu caracter comemorativ “Statuia ecvestră a Prințului Radu Negru Vodă”, primul voievod al Țării Românești după regele Decebal al Daciei, ce urmează a fi amplasată pe Dealul Mățăului, cu sprijinul Asociației Mișcarea Musceleană și Primăriei comunei Mioarele.

Pentru strângerea de fonduri necesare realizării statuii se va face apel la toți românii care cinstesc istoria și onorează simbolurile naționale.

În lista motivelor se înscrie și realitatea că Dealul Mățău din comuna Mioarele, printre cele mai înalte dealuri din România (1017 m), reprezintă una din cele mai frumoase regiuni ale Munteniei cu un cadru natural deosebit.

Cu o structură alcătuită din grinzi de fier și înveliș placat metalic, monumentul va avea o înălțime de 15 metri și va fi ancorat prin intermediul unui soclu înalt de 3 metri, urmând a fi amplasat în raza teritorială a comunei Mioarele, în zona din vecinătatea releelor.

La baza monumentului, integrat acestuia, va fi amenajat un magazin de suveniruri și o cofetărie cu terasa iar în segmentul superior, către vârf, în zona coroanei, va fi construit un punct de observație din care turiștii pot admira împrejurimile Mățăului și ale orașului Câmpulung din toate cele 4 puncte cardinale. Dorința lui Radu Negru a fost ca “după moarte să i se pună o statuie a chipului său”.

Radu Negru era căsătorit cu Marghita (Margareta) și avea, cel puțin doi copii, Vlaicu zis și Basarab (Ivanco Basarab sau Basarab I) și o fată al cărei nume nu este cunoscut încă, din păcate. Soția lui Radu era de nație maghiară și era catolică, cea care va iniția construcția Bisericii Catolice din Câmpulung, scrie ziaruldinmuscel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel