Kosovo va ÎNCHIRIA celule de închisoare pentru Danemarca. Ce deținuți vor fi trimiși peste hotare

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Închisorile supraaglomerate din Danemarca vor avea o soluție în celulele închiriate din Kosovo.

Kosovo a fost de acord să închirieze Danemarcei 300 de celule de închisoare pentru a ușura supraaglomerarea din închisorile țării scandinave, relatează BBC. Danemarca va plăti o taxă anuală de 15 milioane de euro pentru o perioadă inițială de cinci ani și, de asemenea, va contribui la finanțarea energiei verzi în țară.

Celulele închiriate sunt menite să găzduiască infractori condamnați din țări non-UE care urmează să fie deportați din Danemarca după sentințe. Legile daneze s-ar aplica oricăror prizonieri din celulele închiriate.

Kosovo are între 700 și 800 de spații de închisoare neutilizate.

Declarație politică comună între Kosovo și Danemarca.

Cele două guverne au semnat luni o „declarație politică” de intenții, care va dura o perioadă inițială de cinci ani, se arată într-un comunicat comun. Statul balcanic și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008.

În total, Kosovo urmează să primească în total de 210 milioane de euro în următorii 10 ani pentru închirierea închisorii din Gjilan, la aproximativ 50 km de capitală, Pristina. Miniștrii danezi urmează să viziteze închisoarea marți.   

„Acordul va crea spațiu în închisorile noastre și va ușura presiunea asupra ofițerilor noștri din penitenciare, în același timp, de asemenea, trimite un semnal clar migranților țărilor terțe condamnați la deportare: viitorul tău nu se află în Danemarca și trebuie, prin urmare, să nu mai petreci niciun moment aici”, a declarat ministrul danez de Justiției Nick Haekkerup.

Societatea civilă este refractară la noua măsură

Au existat critici la adresa mișcării, activiștii din ambele țări spunând că Danemarca nu ar trebui să trimită condamnați străini nedoriți în alte țări sau departe de familiile lor.

"Am făcut tot ce am putut pentru a ne asigura că acest lucru este în limitele regulilor. Se vor aplica exact aceleași reguli asemenea celor din închisorile din Danemarca", a spus ministrul. „Condamnații deportați mai pot primi vizitatori, deși acest lucru va fi, desigur, dificil”, a completat acesta. 

Cei trimişi în Kosovo nu ar fi deţinuţi cu risc ridicat, a declarat ministrul justiţiei din Kosovo, Albulena Haxhiu. Orice persoană condamnată pentru infracțiuni teroriste sau cu o boală terminală nu va fi trimisă în Kosovo. Acordul va trebui ratificat în parlamentul Kosovo cu o majoritate de două treimi.

Ideea de a exporta deținuți nu este nouă în Europa, deoarece Norvegia și Belgia au închiriat anterior celule de închisoare în Țările de Jos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel