KLAUS IOHANNIS - PROCES ANI. BOLCAȘ: Ce se poate înâmpla în funcție de DECIZIA ICCJ din 21 IANUARIE

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor lua o decizie în procesul lui Klaus Iohannis cu ANI pe 21 ianuarie, când vom afla dacă președintele a fost sau nu incompatibili. Avocatul Lucian Bolcaș susține că o eventuală decizie favorabilă președintelui ar fi una care "ar încălca" practica Instanței Supreme din sute de dosare asemănătoare judecate anterior.

Citește și: Emoții pentru Iohannis! Ce a decis ÎCCJ în procesul cu ANI

Invitat în ediția de miercuri a emisiunii "Subiectiv", de la Antena 3, reputatul avocat a fost întrebat de moderatorul Răzvan Dumitrescu: "Care sunt variantele care s-ar putea întâmpla pe 21 ianuarie?"

"În primul rând, vreau să vă spun că modul în care s-a luat hotărârea este un act de normalitate. Aici se pune o simplă problemă de drept, care a fost discutată într-o singură ședință, deci nu e niciun fel de problemă. Faptul că s-a amânat pronunțarea demonstrazează totdeauna, pentru oricine, că judecătorii vor să analizeze ce s-a vorbit acolo, nu se pronunță de azi pe mâine, ca în cazul Voiculescu. Ce se poate întâmpla de acum este un clinci constituțional. 

Dacă Înalta Curte respinge recursul ANI și rămâne soluția că nu a existat incompatibilitate, își încalcă propria sa practică din sute de dosare, propriile principii din sute de dosare. 

Dacă admite recursul ANI, îi pune mandatul lui Iohannis sub semnul unei întrebări: are imunitate pentru sancțiunile ulterioare unei fapte săvârșite înainte de începerea mandatului? Asta e o primă întrebare. 

În al doilea rând, cum se întinde această sancțiune? Poate, conform Legii ANI și deciziei Curții Constituționale, să-i înceteze mandatul?", a răspuns Lucian Bolcaș.

Vezi și: Klaus Iohannis își recunoaște îngrijorarea: "E în pericol"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel