Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat miercuri îngrijorat de starea Muzeului Naţional de Istorie a României. Șeful statului a afirmat că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol, în condiţiile în care specialiştii spun că această clădire nu ar rezista satisfăcător unui seism important.
Klaus Iohannis a fost prezent la evenimentului "Muzeul Naţional de Istorie a României - Un Nou Început", organizat cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.
"Muzeul Naţional de Istorie a României este depozitarul tezaurului istoric şi al mărturiilor fundamentale ale ţării", a afirmat preşedintele, arătând că a văzut în timpul vizitei la Muzeu originalele Declaraţiei de Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, şi a Constituţiei Regatului României, din 1923.
"Aceste documente sunt chei de boltă ale statului român modern, păstrate în depozitele Muzeului Naţional de Istorie a României. Din păcate, ca şi multe altele, nu pot fi arătate publicului decât rar, greu şi parţial", a spus Iohannis, care a precizat că "de 15 ani, Muzeul Naţional de Istorie a României trăieşte doar din expoziţii permanente".
"Sunt îngrijorat de fapul că acest simbol al istoriei şi culturii se găseşte în pericol. Specialiştii ne spun că Muzeul nu ar rezista satisfăcător unui seism important, că nu asigură o conservare şi prezentare a patrimoniului la nivelul la care ar trebui să o facă. De fapt, starea Muzeului Naţional de Istorie a României este reprezentativă pentru o bună parte a valorilor culturale ale naţiunii, ce sunt îngrijite mai degrabă de oameni dăruiţi, dar cu puteri limitate, decât de instituţii", a declarat Klaus Iohannis, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, "nu este suficient doar să afirmăm libertatea de creaţie şi accesul neîngrădit la cultură ca drepturi fundamentale, constituţionale". El a adăugat că "fără a fi susţinute de mecanisme de sprijin ale creaţiei, fără programe constante şi predictibile de finanţare a protejării patrimoniului, care ocolesc decizia politică partizană, rămânem doar în sfera propagandei".
"Acest lucru trebuie să se schimbe. Mă bucur să constat că această schimbare are bune şanse a începe de aici. Prin iniţiativa direcţiunii sale şi cu voinţa Parlamentului, Muzeul Naţional de Istorie a României are în 2015 fonduri care permit începerea proiectării modernizării instituţiei şi consolidării clădirii. Voi urmări îndeaproape eforturile conducerii pentru ca anul 2015 să constituie un nou început pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, astfel încât el să poată fi funcţional cu ocazia Centenarului României Moderne, la 1 Decembrie 2018", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu