Karel Schoeman s-a sinucis prin înfometare

Scriitorul sud-african Karel Schoeman a murit în noaptea de luni spre marţi la Bloemfontein (centrul ţării) la vârsta de 77 ani, după ce a refuzat să mai mănânce şi să mai bea, au raportat mass-media locale citate de AFP.

Scriitor de limbă afrikaans, dar favorabil mişcării anti-apartheid, Schoeman este autorul unei bibliografii impresionante ce cuprinde circa 50 de eseuri şi romane recompensate cu premii.

Născut în 1939, Karel Schoeman a primit în 1999 cea mai înaltă distincţie sud-africană, Ordinul Meritului, din mâinile fostului preşedinte Nelson Mandela.

Mai puţin cunoscut decât contemporanii săi J.M. Coetzee, Nadine Gordimer sau André Brink, romanele sale " 'n Ander Land", "Hierdie lewe", sau "Promised Land" au avut un mare succes în străinătate.

Karel Schoeman a fost recompensat de trei ori cu premiul Herzog, cea mai importantă distincţie literară din Africa de Sud.

Potrivit presei locale, el şi-a pus capăt zilelor la casa de bătrâni în care se retrăsese, refuzând să mai mănânce şi să mai bea.

Într-o scrisoare din 27 aprilie publicată de avocatul său, Carl van Rensburg, el preciza că "vrea să înceteze voluntar să mai mănânce şi să mai bea pentru a-şi pune capăt vieţii", potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel