Jumătate din funcționarii din România își vor pierde locul de muncă. „Vrei nu vrei, se va întâmpla în următorul mandat prezidențial”

Veste nu tocmai bună pentru funcționarii publici din România în următoarea perioadă.

În cadrul podcastului Nod în Papură, difuzat în fiecare sâmbătă de DC News, profesorul și sociologul Alfred Bulai și profesorul și jurnalistul Val Vâlcu au dezbătut cele mai importante subiecte ale săptămânii.

În timpul discuției sociologul Bulai a făcut o predicție sumbră pentru funcționarii publici din România. El crede că într-un orizont apropiat de timp, în viitorul mandat prezidențial, deci maximum 5 ani, jumătate din funcționarii publici își vor pierde locul de muncă. Bulai e de părere că sistemul funcționează oricum și fără ei. 

Însă motivul din spatele unei asemenea reorganizări majore e de fapt tehnologia. Mai cu seamă ascensiunea fulminantă a inteligenței artificiale care nu mai poate fi stopată și care e deja un fenomen global.

„Vrei nu vrei vor trebui dați afară în următorii cinci ani jumătate din funcționarii publici din România, în următorul mandat prezidențial. De ce? Explicația e foarte simplă. Inteligența artificială va fi cultivată la nivel planetar iar vrei nu vrei va trebui să ai puncte de legătură cu alte spații.

Mai mult ca sigur va trebui să te gândești ca o parte din activitate trebuie total redefinită. Sigur, asta nu înseamnă că nu poți ține oameni fără niciun fel de obiectiv. În momentul de față eu dacă aș fi premier și funcționarii m-ar amenința cu greva le-aș spune ok. I-aș lăsa în grevă un an, doi, trei. Pentru că sistemul funcționează și fără ei”, a precizat Bulai.

Amintim că în România numărul posturilor ocupate în instituții și autorități publice e de aproape 1.3 milioane de oameni iar dintre aceștia aproximativ 64% activează în administrația publică centrală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel