Joe Biden l-a avertizat pe Xi Jinping în legătură cu o „greșeală gigantică“ pe care ar putea să o facă dacă va încălca sancțiunile împotriva Rusiei

COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile
COP27 Biden: Criza climatică e o ameninţare la adresa planetei. Toate ţările trebuie să-şi reducă emisiile

Președintele american Joe Biden a avut o convorbire la telefon cu Xi Jinping, președintele Republicii Populare Chineze.

Președintele american Joe Biden a precizat că i-a spus președintelui chinez Xi Jinping că ar fi o „greșeală gigantică” să încalce sancțiunile împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Președintele SUA a spus că a vorbit cu Xi după ce liderul Chinei s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie.

Biden a făcut aceste comentarii într-un interviu cu postul american de televiziune CBS, difuzat duminică.

„Am spus: Dacă credeți că americanii și alții vor continua să investească în China pe baza încălcării sancțiunilor care au fost impuse Rusiei, cred că faceți o greșeală gigantică. Dar aceasta este decizia ta pe care o iei”, a spus liderul SUA.

Apelul nu a fost „o amenințare” la adresa președintelui chinez, ci un avertisment asupra consecințelor ignorării sancțiunilor occidentale, a menționat Biden.

„Până acum, nu există niciun indiciu că au livrat arme sau alte lucruri pe care Rusia le-a dorit”, a spus Biden despre China.

Dependența profundă a Chinei de comerțul cu Occidentul înseamnă că Beijingul nu va dori să facă nimic care să-i pericliteze economia, spun analiștii.

„Lumea unipolară”

Relațiile lui Putin cu Occidentul continuă să se destrame din cauza războiului său împotriva Ucrainei. După ce Kremlinul a trimis trupe pe 24 februarie, Occidentul a introdus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei.

În acest timp, China s-a poziționat ca o piață alternativă pentru mărfurile rusești și ca un client major pentru combustibil rusesc ieftin.

Putin i-a denunțat săptămâna trecută pe cei care au încercat să „creeze o lume unipolară” și și-a exprimat aprecierea pentru Xi pentru „poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană”.

La ultima lor întâlnire din februarie, Xi ia promis lui Putin că relația Rusia-China va fi „fără limite”.

Dar la summitul organizației de cooperare de la Shanghai de săptămâna trecută din Uzbekistan, Putin a recunoscut că Xi și-a exprimat „întrebări și îngrijorări” cu privire la ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” în Ucraina, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel