Spre deosebire de România, Italia şi Germania au undă verde de la CE pentru PNRR

Spre deosebire de România, Italia şi Germania au undă verde din partea CE pentru PNRR
Spre deosebire de România, Italia şi Germania au undă verde din partea CE pentru PNRR

Italia şi Germania au primit marţi undă verde din partea Comisiei Europene pentru planurile naţionale de redresare şi rezilienţă, a căror valoare combinată depăşeşte 200 miliarde de euro, transmite dpa.

'Este o zi de mândrie pentru ţara noastră', a declarat prim-ministrul italian Mario Draghi, citat de AFP, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, din studiourile legendare ale Cinecitta de la Roma, cetatea cinematografiei italiene. Italia, cel mai mare beneficiar al mega-planului de relansare european de 750 miliarde de euro, va primi în total 191,5 miliarde de euro, dintre care 68,9 miliarde în granturi. Planul de relansare italian 'va avea un impact de circa 1,5-2,5 puncte din PIB şi ar urma să creeze peste 240.000 de noi locuri de muncă în Italia până în 2026', a afirmat Ursula von der Leyen.

Vizita sa la Roma se înscrie în cadrul turneului în Europa, început miercuri în Spania şi Portugalia, pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. Şocul pandemiei asupra economiei italiene a fost sever, provocând un recul de 8,9% al PIB anul trecut şi cea mai gravă recesiune de după Al Doilea Război Mondial. Cea mai mare parte a planului italian este dedicată 'revoluţiei verzi', cu o sumă de 68,6 miliarde de euro, în special pentru investiţii în energii regenerabile.

'Digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură'

Altă prioritate, 'digitalizare, inovare, competitivitate şi cultură', beneficiază de 49,2 miliarde de euro mai ales pentru a asigura conexiune la internet de ultimă generaţie în toată peninsula, fără zone albe. Cinecitta, care a cunoscut epoca de glorie în anii 1950 graţie celor mai mari nume ale cinematografiei italiene şi superproducţiilor hollywoodiene, va primi 300 milioane de euro dintr-un total de 6,68 miliarde de euro consacrate culturii şi turismului. Puţin mai devreme în cursul zilei de marţi, Comisia Europeană a aprobat şi planul de redresare la Germaniei, de 25,6 miliarde de euro.

'Este cu adevărat un răspuns extraordinar la o criză extraordinară', a declarat preşedinta executivului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel. Potrivit cancelarului, 42% din fonduri vor fi direcţionate spre proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu. Spre exemplu, 2,5 miliarde sunt dedicate reabilitării energetice a clădirilor rezidenţiale, conform unui oficial european.

De asemenea, 52% din fonduri vor merge spre proiecte de digitalizare, dintre care unele se suprapun cu proiecte incluse şi la tranziţia verde. Fiecare plan naţional validat de Comisia Europeană mai trebuie aprobat de Consiliul European - ceea ce este considerat o formalitate -, în termen de patru săptămâni, astfel încât primele fonduri să fie deblocate în iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel