UPDATE Înțelegere Trump-Netanyahu. Deţinută turcoaică, eliberată, știre neconfirmată

Israelul a anunțat eliberarea unei militante turcoaice în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump, știre infirmată de oficiali de la Ankara.

UPDATE

Informaţiile potrivit cărora o femeie cu cetăţenie turcă arestată în Israel a fost eliberată ca urmare a unei înţelegeri cu Statele Unite în schimbul eliberării pastorului american Andrew Brunson din Turcia sunt 'complet nefondate', a declarat vineri un responsabil turc, relatează Reuters. Aceste declaraţii survin după ce un oficial israelian a declarat vineri că ţara sa a eliberat o presupusă militantă turcoaică în urma unei solicitări din partea preşedintelui american Donald Trump.

Știrea inițială

Declarația de eliberare a fost făcută vineri de un oficial israelian, după ce cotidianul Washington Post a informat că decizia face parte dintr-o încercare eşuată a Casei Albe de a obţine din partea Ankarei eliberarea unui deţinut american, relatează Reuters.

Israelul a expulzat-o pe Ebru Ozkan pe 15 iulie, la o săptămână după ce aceasta a fost condamnată pentru legături cu gruparea islamistă palestiniană Hamas - acuzaţii respinse de avocatul femeii. Ea a fost arestată în iunie de autorităţile israeliene în timp ce se afla în Israel cu o viză turistică. Cazul ei a provocat indignarea Turciei.

Solicitare confirmată

Washington Post a informat joi că Donald Trump i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu într-o convorbire telefonică pe 14 iulie să o elibereze pe Ozkan ca parte a unui 'schimb' privind eliberarea lui Andrew Brunson, un pastor american care a petrecut 21 de luni în detenţie în Turcia.

'Pot să confirm că a existat o astfel de solicitare din partea preşedintelui Trump', a spus un oficial israelian sub rezerva anonimatului. Andrew Brunson, care neagă acuzaţiile formulate de autorităţile turce potrivit cărora ar fi ajutat două organizaţii considerate teroriste de Ankara: Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, a fost mutat miercuri în arest la domiciliu, determinând administraţia Trump să ameninţe Turcia cu sancţiuni.

Vezi și: Trump, mesaje Twitter. Procurorul special Mueller, analiză


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel