Israel - Palestina, tensiuni în Gaza. Liderul Hamas, apel în plin conflict

cisiordania
cisiordania

Liderul mişcării islamiste Hamas a îndemnat luni la continuarea manifestaţiilor de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde peste 30 de palestinieni au fost împuşcaţi de soldaţi israelieni de la sfârşitul lunii martie, relatează AFP.

Ismail Haniyeh a afirmat într-un discurs ţinut într-o tabără de corturi din apropierea frontierei că aceste manifestaţii reprezintă "o nouă fază de rezistenţă paşnică".

De la 30 martie, zeci de mii de palestinieni au manifestat în două rânduri în apropierea graniţei, aruncând cu pietre sau incendiind cauciucuri în faţa soldaţilor israelieni care au deschis focul şi au ucis 31 de manifestanţi, alte câteva sute fiind răniţi de gloanţe.

”Rezistență pașnică”

"Gaza a intrat într-o nouă fază de rezistenţă paşnică şi populară odată cu aceste marşuri", a declarat liderul Hamas, mişcare ce deţine controlul asupra Fâşiei Gaza.

Protestul, cunoscut ca Marele Marş al Întoarcerii, este prevăzut să dureze până la jumătatea lui mai la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza pentru a cere 'dreptul de a se întoarce' al celor aproximativ 700.000 de refugiaţi palestinieni alungaţi de pe pământurile lor sau care au fugit în timpul războiului ce a urmat creării Israelului la 14 mai 1948.

[citeste si]

Israelul, care consideră mişcarea Hamas ca fiind teroristă, a afirmat că soldaţii săi au deschis focul numai de nevoie împotriva protestatarilor care încercau să pătrundă pe teritoriul său ori pentru a împiedica atacuri.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat luni că Israelul le va face "rău" palestinienilor din Fâşia Gaza care caută să atace Israelul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel