Iranul ameninţă creşterea barilului de petrol la 250 de dolari

petrol
petrol

Instituirea unui embargou la importurile de petrol din Iran de către UE ar putea duce la creșterea prețului aurului negru la peste 250 de dolari pe baril, avertizează  oficialii de la Teheran.

Ţările din Uniunea Europeană, după cum au informat anterior agenţiile internaţionale de presă, nu au reuşit să se pună de acord cu privire la impunerea unei interdicţii asupra importurilor de petrol din Iran în cadrul regimului de sancţiuni. UE poate institui un embargo în acest sens numai în cazul în care toate cele 27 de ţări membre sunt de acord cu aceasta, însă mai multe ţări şi-au exprimat opoziţia în privinţa unei astfel de decizii.

UE cumpără din Iran circa 450.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezintă de fapt 18% din totalul exporturilor iraniene.

Un raport al Agenţei Internaţionale pentru Energia Atomică /AIEA/, dat publicităţii în noiembrie a.c., a avut un ecou în întreaga lume, având în vedere că informaţiile conţinute relevau că este posibil ca Republica Islamică să continue eforturile de a produce arme nucleare.

În replică, Teheranul a acuzat AIEA de politizare excesivă şi de 'subordonare a ordinelor SUA', taxându-l pe directorul executiv al organizaţiei Yukiya Amano ca pe un 'pion în mâinile americanilor'.

În prezent, preţul la petrol se înscrie pe un trend ascendent. Luni, la deschiderea Bursei din New York, preţul barilului de petrol a crescut cu 51 cenţi şi a început tranzacţionarea la nivelul de 101,47 de dolari pe baril. La Londra, ţiţeiul Brent s-a scumpit cu 50 de cenţi, atingând un nivel de 110,44 dolari pe baril, conform RBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel