Ion Țiriac: Paradisul fiscal este o treabă de himeră

Ion Ţiriac, invitat miercuri seară, la "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV, a vorbit inclusiv despre despre paradisurile fiscale, în special despre scandalul Panama Papers.

"În Panama am fost prima oară acum 50 de ani. M-am dus să văd canalul (...) după care, în momentul în care tenisul, sportul, a început să ia amploare, mi-a fost recomandat să fac holdinguri în Panama, pentru că din punct de vedere fiscal şi legal sunt mai benefice decât în alte țări. Nu trebuie să inventezi roata aici. Există niște entități care sunt sfătuitori pentru a-ți face un sistem fiscal cât mai benefic, legal. Toată lumea vorbeşte despre această Panama. Eu cred că e înţeleasă greşit. E Berlin, e București. De exemplu, România devine din ce în ce mai interesantă din punct de vedere fiscal, din cauza impozitului și din cauza impozitului pe dividende care anul viitor dispare", a spus Ion Ţiriac.

Citește și: GAFA lui Klaus Iohannis în scandalul Panama Papers

Magnatul român a menţionat că nu are conturi în Panama, ci doar o fundaţie, despre a cărei activitate nu a dorit să dea detalii. "Nu am conturi în Panama. Ce să fac eu cu ele acolo. Mă duc eu acolo? Conturile mele sunt în Europa. În Panama am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei ceea ce spun eu şi ce spune boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni. Din punctul ăsta de vedere, Panama a fost în regulă, nu știu dacă nu mi-ar conveni Londra. Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie sau un cont sau un holding în Panama... unde fac banii, acolo plătesc taxele. Aaa, dacă faci evaziune fiscală, este altă treabă. În Islanda, probabil că nu ai voie să ai conturi în afara ţării. În România, ai voie să ai conturi în afara țării. Nu trebuie să spui câți bani ai în conturile respective, ci cât profit. Ăla trebuie să îl declari și trebuie să plătești 16%. Unele ţări cer să spui ce profit faci worldwide, altele doar local. Dl Messi poate să aibă 50 de conturi acolo. Dacă nu are voie din cauza legislaţiei din Spania, e altă treabă. (...)", a adăugat omul de afaceri.

Citește și: Panama Papers: Sediul UEFA, percheziționat

Întrebat dacă politicienii români au voie să aibă conturi în Panama, Ion Țiriac a replicat: "De unde să știu eu, pentru că nu m-a interesat legea română deocamdată în treaba asta, dar mi se pare că românul are voie să aibă conturi în străinătate, doar trebuie să le declare. S-a terminat cu secretul bancar de mult. Ce fac în România, plătesc în România, ce fac în SUA, plătesc în SUA, ce fac în Spania, plătesc în Spania. În Panama am un holding făcut cu zeci de ani în urmă, dar nu am nicio treabă de beneficii sau de taxe, pentru că este făcut pe vremea aceea. Paradisul fiscal este oarecum o treabă de himeră", a explicat Ion Ţiriac.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel