Iohannis, întâlnire cu oficial al Finlandei. Discuții despre lupta anticorupție

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Palatul Cotroceni a transmis un comunicat în care susține că ministrul de Externe al Finlandei l-a felicitat pe șeful statului pentru susținerea statului de drept și a luptei împotriva corupției.

 Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul finlandez al Afacerilor Externe Timo Soini, care a precizat că ţara sa apreciază eforturile şefului statului pentru susţinerea statului de drept şi a luptei anticorupţie, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Subiectele abordate în cadrul întrevederii cu oficialul finlandez s-au concentrat pe cooperarea bilaterală, agenda europeană şi cea regională.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat trendul ascendent al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Finlanda în plan politic şi economic, exprimându-şi convingerea că dialogul la nivel înalt se va intensifica, inclusiv în contextul mandatelor consecutive de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene preluate de către cele două ţări în anul 2019, care necesită o coordonare strânsă. La rândul său, demnitarul finlandez a apreciat stadiul relaţiilor bilaterale şi a fost de acord că trebuie făcut mai mult, mai ales în plan economic.

Discuții despre pregătirea Summitului NATO

În planul cooperării sectoriale, şeful statului a arătat interesul ţării noastre de a beneficia de expertiză în domeniul educaţiei, corespunzător modelului finlandez bazat pe inovaţie şi cercetare, ministrul de externe finlandez exprimând aprecierea pentru angajamentul personal al preşedintelui României în acest domeniu, manifestat inclusiv prin promovarea programului "România Educată". Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat cu privire la importanţa educaţiei în dezvoltarea societăţilor statelor Uniunii Europene, dar şi privind combaterea surselor fenomenului migraţionist care afectează continentul european.

Cei doi demnitari au discutat şi despre pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iulie. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat priorităţile României la summit, cu accent pe continuarea adaptării Alianţei la mediul de securitate regional rezultat după ocuparea ilegală a Crimeii, pe asigurarea coeziunii Flancului Estic, respectiv cu privire la noua structură de comandă a NATO. În acest context, a avut loc un schimb de vederi asupra situaţiei de securitate din zona Mării Negre şi respectiv a Mării Baltice, fiind discutate, totodată, subiecte de interes comun, cum ar fi tema creşterii mobilităţii militare şi participarea celor două state la misiunea Resolute Support din Afganistan.

În cadrul întrevederii au mai fost abordate teme precum parcursul european al Republicii Moldova, în contextul vizitei pe care ministrul finlandez de Externe o va efectua la Chişinău, în continuarea vizitei la Bucureşti, dar şi evoluţiile şi perspectivele dosarului nuclear iranian, respectiv ale celui nord-coreean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel