Iohannis, cerere de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea de aprobare a Ordonanţei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, pe motiv că actul normativ conţine neclarităţi. 

El arată în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, că această lege vizează modalităţile şi condiţiile de evaluare în vederea acreditării institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizării acestui scop, criteriile de evaluare a acestora, precum şi nivelul minim de finanţare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului-nucleu de cercetare, dezvoltare şi inovare propriu unei unităţi sau unui institut naţional acreditat. 

"Considerăm că această lege prezintă neclarităţi sub aspectul reglementării atât a procedurii, cât şi a îndeplinirii criteriilor de evaluare a activităţilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natură să determine un impact negativ asupra acestor activităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acesteia", se precizează în cererea de reexaminare. 

Ce reclamă preşedintele Iohannis

Potrivit lui Iohannis, legea prevede eliminarea obligativităţii certificării activităţii de cercetare ştiinţifică pentru instituţiile de învăţământ superior cu grad ridicat de încredere, urmând ca pentru acestea evaluarea instituţională să reprezinte în acelaşi timp şi certificarea pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, opinând că această reglementare este de natură să creeze o diferenţiere între activitatea de cercetare derulată în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi cea derulată în institutele de cercetare-dezvoltare şi inovare (INCD), prin crearea unor condiţii distincte de evaluare pentru instituţii similare. 

"Considerăm că acest aspect poate avea un impact negativ asupra activităţii de cercetare pentru instituţiile de învăţământ superior, motiv pentru care se impune reanalizarea acestei soluţii legislative", afirmă el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel